Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Borjú a szürkemarháknál

2018-06-25

Tavaly nyáron kicserélődött a Tanyaház melletti karámban élő szürkemarha csapatunk: egy bika és két tehén érkezett. A fiatal állatok gyorsan összeszoktak, aminek már eredménye is van: idén megszületett ez első utóduk, egy kis bikaborjú.

A borjú ilyenkor még „pirók” színű, féléves korára válik majd szürkévé, 3-4 éves korában pedig a megjelenik nyakán, marján és mellső lábán a felnőtt bikákra jellemző „kormos” szín. A magyar szürkemarha a középkorban Közép-Európa legfőbb hústermelője volt, amely így évszázadokon át a magyar gazdaság meghatározó eleme volt. A szürkemarha eljutott egészen a nürnbergi, müncheni és itáliai vásárokra is, ahová saját lábukon érkeztek meg az állatok. Ma törvényi védelem alatt álló, őshonos magyar háziállat.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.