Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Borz és holló az állatkertben

2017-08-21

Augusztus 20-án, állatkertünk megnyitásának 34. évfordulóján hazánkban őshonos állatfajokkal gyarapodott látnivalóinak sora. Két, évek óta nem látott állatfaj kerül újra bemutatásra, egy közös férőhelyen. Egy borz és három holló lakja a medvék szomszédságában lévő, átalakított állatbemutatót. Az állatok mindegyike állatkertünk természetvédelmi mentőtevékenységének köszönhetően került hozzánk, ám mivel a szabad életre sajnos egyikőjük sem lenne alkalmas, így vadon élő társaik nagyköveteiként látogatóink előtt kerülnek bemutatásra.

A borz (Meles meles) hazánk legnagyobb termetű menyétféle ragadozója. Táplálkozását tekintve azonban igazi mindenevő, hiszen a kisebb testű állatokon kívül változatos növényi eredetű táplálékot is elfogyaszt. A most bemutatásra kerülő nőstény állat elárvult, így került egy miskolci állatmenhelyre, ám állatkertünkben sikerült megfelelő férőhelyre kerülnie.

A holló (Corvus corax) a világ egyik legnagyobb termetű énekesmadara, amely különösen intelligens madár. Valószínűleg ennek is köszönheti, hogy sok nép legendáriumában is helyet kapott, egyebek mellett a magyar történelemben, mint Mátyás király címermadara is jelen van. Az idei tavasz során három madár került állatkertünkbe az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Parkok területéről. Az állatok a természetben sajnos nem lennének életképesek, ezért nálunk maradtak, és most már a látogatók is megtekinthetik őket.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.