Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Bővült az indiai antilop csapatunk

2017-09-30

Új egyedekkel gyarapodott állatkertünk indiai antilop csapata. Az elmúlt hetekben a Nyíregyházi és a Budapesti Állatkertekből összesen 7 egyed érkezett, melynek eredményeképpen 12 fősre duzzadt a nálunk élő csapat létszáma. Az új állatok gyorsan beszoktak a korábban is nálunk élő egyedek mellé, így most már együtt mozognak kifutójukban.

Az indiai antilopok (Antilope cervicapra) – mint nevük is mutatja – az indiai szubkontinensen, füves pusztákon és ritkás erdőkben honosak. Akár 50 fős csapatokban, egy kifejlett hím, több felnőtt nőstény, és azok utódai élnek együtt. A fiatal hímek magányosan vagy kisebb csapatokban élnek. Mivel állatkertekben sem lehet a nőstényekkel több kifejlett hímet együtt tartani, ezért egyes intézmények vállalják azt, hogy a jelenleg nem szaporodó hímeket összegyűjtik, és ún. fiúcsapatokat vagy agglegény-csapatokat alakítanak ki. Állatkertünk is az ilyen bemutatók közé tartozik, ahol csak hím egyedeket tartunk.

Az indiai antilopok vadon élő egyedszáma a hatvanas években alig érte el a 8 000 példányt. Köszönhető volt ez elsősorban a vadászatnak, a természetes élőhelyektől egyre nagyobb teret nyerő földművelésnek, valamint a legeltetett állatok által terjesztett betegségeknek. Mivel ma már védelem alatt áll a faj, így újra több mint 30 000 egyede él szabadon.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.