Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Felelős téli madáretetés

2018-11-20 - 2019-03-31

Madaraink egy része a hideg időjárás okozta táplálékhiány miatt délebbre vonul. Sokan azonban itt maradnak a téli időszakban is, sőt vannak olyan fajok, amelyek északról érkeznek hazánkba átvészelni a zord időt. Fontos, hogy segítsük vadon élő madarainkat az élelemszerzésben, mert a hideg és a hó megnehezíti táplálékhoz jutásukat.

Magyarországon az etetési időszak az első fagyoktól ezek megszűnéséig tart. Alapszabály, ha egyszer elkezdtük az etetést ne hagyjuk abba, mert a madarak hamar hozzászoknak a táplálékbőséghez és nem keresgélnek máshol élelmet. Az üresen hagyott madáretető, különösen kemény fagyok idején, akár a madarak pusztulását is okozhatja.

Nem mindegy az sem, hogy mivel és hogyan etetünk. Etethetünk olajos magvakkal, dióbéllel, napraforgómaggal, ezek közé keverhetünk apró magvakat, például kölest.

Fontos tápláléka még itt telelő madarainknak az állati zsiradék. Nagyon fontos azonban, hogy ez emberi fogyasztásra is alkalmas legyen, viszont nem lehet sózott, vagy fűszerezett.

Ezeken kívül szívesen fogyasztanak gyümölcsöket is, amit, ha van rá lehetőségünk, szúrjunk fel a fák ágaira.

Tilos a madarakat kenyérrel, pékáruval etetni, ezek ugyanis a bélrendszerükbe jutva ott erjedésnek indulva akár halálos kimenetelű bélgyulladást is okozhatnak. Ne feledkezzünk meg az itatók kihelyezéséről és a rendszeres vízpótlásról sem.

Sokféle etetőből etethetünk, vannak fajok, amelyek a talajról szeretnek táplálkozni, mások viszont jobban szeretnek az ágak között, így próbáljunk meg több szinten is táplálékot kihelyezni. Az etetőt olyan helyre tegyük, ahol védve van a macskáktól és egyéb ragadozóktól. Ha lehet, helyezzük az etetőnket bokrok közelébe, ahová el tudnak bújni a madarak, amikor megijednek más állattól. Fontos, hogy a madáretetőket ne kezeljük vegyszerrel, ne tegyünk, ne ragasszunk rá olyan díszítő elemeket, amik nem természetes anyagból készültek, mert a madarak pusztulásához is vezethet, ha ezt lecsipkedik.

A városban élő galambok etetése továbbra is tilos, így kérjük, használjanak olyan madáretetőket, amelyekből a galambok nem tudják kicsipegetni a többi madárnak szánt finomságokat.

 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.