Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Gerald Durrell emléknap

2018-01-03

A világszerte ismert brit zoológus és író teremtette meg az állatkertek természetvédelmi szerepvállalását, amely egy mai, modern állatkert működésének alapköve. Állatkertünk számára különösen fontos Durrell öröksége, hiszen a világon elsőként 1998-ban mi avathattuk fel mellszobrát szoborparkunkban.

Munkássága előtt tisztelegve születésének 93. évfordulóján 2018. január 7-én, emléknappal várjuk látogatóinkat, ahol bepillanthatunk Gerald Durrell életébe, munkásságába és természettel való szenvedélyes kapcsolatába.

Gerald Durrell Indiában a Kalkutta közelében lévő Dzsamsedpurban született 1925. január 7-én, majd gyerekkorában több évet élt családjával Korfu szigetén. A természet iránt érdeklődő gyermek számára a sziget maga volt a paradicsom, itt kezdődött el egész életén át tartó munkássága. Nevét és természetvédelem iránti elkötelezettségét milliók ismerik világszerte a gyermekkoráról, állatgyűjtő expedícióiról és a Jersey-sziget állatkertjéről szóló szórakoztató és hatalmas tudásanyagot magukba foglaló könyveiből. A Miskolci Állatkert január 7-én ebből a tudásanyagból kívánja bemutatni és jobban megismertetni a természettudós Gerald Durrellt a látogatókkal.

Gerald Durrell Jersey síremlék felirata:
„Egy szép és zseniális művészeti alkotás újraalkotható, ha el is pusztították.
Amikor azonban egy faj utolsó egyede távozik az élők sorából,
új földnek és új mennyországnak kell születnie mielőtt megláthatunk egyet.”

(W. Beebe amerikai természetbúvártól, 1906.)

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.