Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Gyarapodtak a dámszarvasok

2018-07-07

Dámszarvas csapatunk két újszülöttel gyarapodott az elmúlt hetekben. A június közepén született borjak az első napokban kifutójuk valamely rejtett pontján pihentek, most viszont már folyamatosan követik a felnőtt állatokat. A két jövevény különlegessége, hogy míg az egyikőjük „hagyományos”, vadas színezetű, addig a másik sötétbarna színváltozatú. Ez a melanisztikus változat előfordul ugyan a szabad természetben élő dámszarvasoknál is, ám jóval ritkábban, mint állatkertekben.

A dámszarvas (Dama dama) korábban Európa szerte elterjedt faj volt, ám – feltehetően – az utolsó jégkorszak idején a kontinens nagy részéről kipusztult. Minden bizonnyal az ókori rómaiaknak köszönhetjük, hogy ma már újra élnek dámszarvasok Európa szinte minden országában, sőt, vadászati céllal Európán kívül is több helyre betelepítették a fajt. A borjak az őszi párzási időszakot (a barcogást) követően mintegy 8 hónapos vemhesség után jönnek a világra.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.