Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Három szurikátakölyök született

2018-08-22

Július közepén 3 kis kölyökkel bővült a szurikátacsapat a Miskolci Állatkertben. Idén nyáron nem ők az első kis jövevények: a júliusban született fehérpamacsos selyemmajommal és a gyűrűsfarkú makikölykökkel már megismerkedhettek a látogatók. Most a szurikáta bébik is bemutatkoznak végre a nagyközönségnek.

Az állatkert első szurikátái 2002-ben érkeztek, és hamar a látogatók kedvenceivé váltak ezek a kisragadozók. Azóta a szurikátacsapat rendszeresen újabb és újabb kis jövevényekkel bővül, időnként azonban szükség van a vérfrissítésre is a kis kolóniában: ebből a célból érkezett tavaly a most világra jött kölykök anyja is a csehországi Brno állatkertjéből. Láthatóan gyorsan összeszokott a korábban nálunk élt hímekkel, hiszen kevesebb, mint egy évvel érkezését követően már kölykeit neveli.

A Dél-Afrikában honos szurikáták (Suricata suricatta) utódai mintegy 11 hetes vemhesség után jönnek a világra. Természetes élőhelyeiken csoportjaik maguk által ásott földalatti üregrendszerben élnek és annak biztonságában hozzák világra kicsinyeiket is. Állatkerti kifutójukban is ilyen üregeket alakítottak ki maguknak, ahol a kölykök nyugodtan és biztonságban tudnak fejlődni. Miután a vakon és csupaszon született kicsinyek elkezdtek erősödni és a szemük is kinyílt, egyre bátrabban vállalkoznak a külvilág felfedezésére.

A szurikáták természetes élőhelye a száraz, füves, bozótos félsivatag, ahol a különféle ragadozó emlősök és madarak, valamint kígyók folyamatosan veszélyt jelentenek rájuk. Ennek köszönhető a szurikáták jellegzetes, felegyenesedett testtartása is: a csapat valamely tagja őrszemként kémleli a környezetüket, miközben a többiek táplálékot keresnek. A szurikáták különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat fogyasztanak.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.