Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Játékos makikölykök

2018-08-17

Gyűrűsfarkú maki családunk évről-évre utódokkal gyarapodik. Bár az elmúlt években megszoktuk, hogy már tavasszal világra jöttek a kölykök, idén hosszúra nyúlt a várakozás, csak júliusban születtek meg. Amiben nincs semmi különös, hiszen a szabad természetben akár még szeptemberben is születnek makik.

Gizi, a gyűrűsfarkú maki nőstényünk rutinos anyának tekinthető, hiszen korábban már hét utódot felnevelt, akik közül ketten jelenleg is állatkertünkben élnek. Így a most világra jött kölykök születése és nevelése gond nélkül zajlik. Az utódok életük első napjait folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodva töltötték, ám ahogy a tápláló anyatejtől egyre erősebbé váltak, már sokkal inkább anyjuk hátán lovagolva utaznak. Sőt, időnként már elhagyják anyjukat, hogy apjukkal vagy idősebb testvérükkel játszadozzanak, és ez a játékosság jól látható látogatóink számára is.

A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) Madagaszkár száraz erdős területein honos. Ahogy az itt élő fajok szinte mindegyike, így ők is veszélyeztetettek, elsősorban az erdőirtások miatt. A természetben akár 15-20 főt is elérő létszámú csapatban élnek. A csapaton belüli nőstények mintegy négy és fél hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, a legtöbb esetben ikreket. Felnevelkedésüket követően a nőstények általában a szülői csapatban maradnak, míg a hímek elhagyják azt, és új csoportot kell keresniük maguknak. A nálunk született makikölykök nemét egyelőre még nem tudták megállapítani gondozóik, viszont jövőbeni sorsuk itt is ettől függ majd.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.