A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Jól fejlődik a leopárdkölyök

2019-08-10

Perzsa leopárd családunk legifjabb tagja a héten nyolchetes lett, így időszerűvé vált a második állatorvosi vizsgálata. A kis nőstény most is elégedetlenkedve viselte a szükséges beavatkozásokat. Ennek során állatorvosunktól megkapta a kötelező védőoltásának második adagját. Újra megmértük a súlyát, amelynek során azt láthattuk, hogy kifejezetten jól fejlődik, hiszen 2 hét alatt 80 dkg-ot szedett magára a kis leopárd. A kölyök egyre aktívabb, így - egyelőre ugyan még csak a leopárdház ablakán keresztül - látogatóink is jó eséllyel tekinthetik meg a legifjabb perzsa leopárdunkat.

Az állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. A Lisszaboni Állatkertben született nőstény a faj európai tenyészprogramjának koordinátorának ajánlása alapján érkezhetett hozzánk, majd 2015-ben szintén ily módon kaphatott párt a Jászberényi Állatkertből az Assim nevet viselő hím személyében. 2017 decemberében született meg első kölykük, Touran, 2019. június 11-én pedig Tareca már a második kölyökének adott életet.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol a zoológusok több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg négyen állatkertünkben.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.