A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Készülődés a télre - Téli madáretetés

2020-11-24

Madaraink egy része a hideg okozta táplálékhiány miatt délebbre vándorol. Sok madarunk viszont itt marad, sőt vannak olyan téli vendégeink, akik északabbról érkeznek hozzánk.
Hazánkban az etetési időszak az első fagyok beálltától azok megszűnéséig tart. A főszabály az, hogyha egyszer elkezdtük az etetést, akkor ezen időszak végéig ne hagyjuk abba. A madarak gyorsan megtanulják, hogy hol jutnak eleséghez és nem keresgélnek máshol. Különösen kemény fagyok idején egy üresen hagyott etető, akár a madarak pusztulását is okozhatja.
Az sem mindegy, hogy mivel etetünk. Adhatunk olajos magvakat: napraforgó, dióbél, ezek közé keverhetünk apró magokat, például kölest. Fontos az állati zsiradék adása, viszont nem lehet sem sózott sem füstölt és akár emberi fogyasztásra is alkalmasnak kell lennie! Gyümölcsöket is szívesen fogyasztanak, ha van lehetőségünk, ezeket szúrjuk fel a fák, bokrok ágaira.  Tilos a kenyér és pékáru adása, mert halálos kimenetelű bélgyulladást is okozhatnak. Az etetés mellett az itatásról sem szabad megfeledkezni. Helyezzünk ki itatókat is és gondoskodjunk a vízpótlásról.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.