A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Kiállítás a rákosi viperáról

2020-10-15

Kiállítás a rákosi viperáról


A rákosi vipera védelmi program jóvoltából a Miskolci Állatkert Oktatótermében látható a rákosi viperáról szóló vándorkiállítás 2020. november 1-ig. A kiállítás a hazánkban fokozottan védett rákosi vipera életmódját, táplálkozását, történetét, valamint a Rákosivipera-védelmi Központ munkáját mutatja be. A kiállítás célja, hogy minél többen megismerhessék és elfogadják ezt a különleges fajt.
A rákosi vipera csak Magyarországon élő mérges kígyó. Hazánkban is mindössze két helyen fordul elő, a Kiskunságban és a Hanságban. Emberre teljesen veszélytelen, étlapján szöcskék, tücskök, gyíkok, madárfiókák és rágcsálók szerepelnek. Zsákmányai is kicsik, mivel a viperák is kistermetű élőlények, csupán 50-60 cm-es testhosszt érnek el a kifejlett állatok. Mérge sem túl erős, emberre teljesen veszélytelen, méhcsípéshez hasonlítható. Nedves és száraz rétek rejtőzködő életmódot folytató lakója. Sok ragadozó vadászik rá, többek közt a gólyafélék, gémfélék, rétihéják, de kitúrja a vaddisznó, a róka és a borz is. A téli időszakot hibernált állapotban, földalatti járatokban töltik. Tavasszal a párzási időszakban a legaktívabbak. 12-16 cm hosszú utódait nyár végén elevenen hozza világra.
Visszaszorulásának okai közt az élőhelyének eltűnése, a kereskedelmi célú gyűjtés, valamint a szándékos pusztítás szerepelnek.

Még több érdekesség és információ a rákosi viperáról: www.rakosivipera.hu

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.