A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Kifutón a mangábék

2020-06-13

A tavalyi év végén érkezett örvös mangábé csapatunk a héten birtokba vehette újonnan elkészült kifutóját. A hattagú csapat az első percek óvatos felfedezését követően gyorsan belakta új otthonát.

2019. év végén a Berlini Állatparkból érkezetett Miskolcra az örvös mangábé család: a hatfős csapatot a szülőpár és négy kölykük alkotja. A kifutójuk kialakításában az Északerdő Zrt. munkatársai önkéntes tevékenységük révén járultak hozzá.

Az örvös mangábék (Cercocebus torquatus) közepes testméretű majmok, ám a hímek jóval termetesebbek a nőstényeknél: míg előbbiek akár a 10 kg-os testsúlyt is elérhetik, addig utóbbiak gyakran csak fele ekkorák. Megjelenésük igazán jellegzetes, hiszen míg szőrzetük testük nagy részén sötétszürke, addig nyakukon és arcuk két oldalán fehér, míg a fejük tetején élénk vörös színű. Szemhéjuk feltűnően fehér, amely a sűrű erdőkben élő állatoknál az egyedek közötti vizuális kommunikációban játszik fontos szerepet. Nyugat-Afrika atlanti-óceáni partvidéki esőerdeiben honosak. Az erdők irtása révén élőhelyük azonban egyre zsugorodik, illetve húsáért is vadásszák őket, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája veszélyeztetettként tartja számon. A faj fenyegetettségére való tekintettel az európai állományát tenyészprogram keretében szaporítják, ennek a programnak a részese állatkertünk is.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.