A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Magyar kultúra napja

2021-01-22

Mi a közös a magyar szürke marhában, a házi bivalyban, a hortobágyi racka juhban és a magyar tyúkban?
Mind őshonos magyar háziállat fajták, a magyar kultúra meghatározó részei, de az intenzív mezőgazdaság valamint az új fajták megjelenése miatt csaknem eltűntek.
A magyar kultúra napján nemzeti kinccsé nyilvánított házi állatainkból mutatunk be néhányat:

A magyar szürkemarha az alföldi táj egyik jellegzetessége, mégis az 1960-as évekre csaknem eltűnt hazánkból. Mára úgy néz ki, hogy a szakemberek munkájának köszönhetően megmenekült a fajta és egyre több helyen tartják ezt a rendkívül ellenálló szarvasmarhát.
A házi bivalyból egy évszázaddal ezelőtt még 150 000 egyed élt hazánkban, ma mindössze 1500-ra tehető számuk. Nagyrészük nemzeti parkjaink legelőin él. A XVI. századtól nagy jelentősége volt a bivalyoknak hazánkban, nemcsak igavonásra használták, a tejét és húsát is hasznosították.
A hortobágyi racka nagyon jól tűri az időjárás viszontagságait, rendkívül ellenálló. Különlegessége a pörge szarv, melyet mindkét nem képviselői viselnek. Az 1870-es években még több milliót tartottak belőle, a II. világháborút követően azonban már olyan kevés maradt, hogy csak lelkes hortobágyi és debreceni tenyésztőkenek köszönhetően maradt fenn.
A magyar tyúk őse a parlagi tyúk, több színváltozatát is kitenyésztették, ezek a sárga, a fehér, a kendermagos és a fogoly szín. Ellenálló, jó kotló és nevelő. A II. világháború csaknem az eltűnését okozta.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.