Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Selyemmajmunk párt kapott

2017-05-15

Az állatkertünkben élő hím fehérpamacsos selyemmajom – név szerint Tébláb – társat kapott. A 11 éves Tébláb több mint két éve érkezett hozzánk a pécsi állatkertből, új párja pedig néhány napja költözött mellé Csehországból, a plzeni állatkertből. A fiatal, két éves nőstény az első napok megilletődöttsége után mostanra már megszokta új otthonát, így reményeink szerint rövidesen gyermekáldásnak is örülhetünk. Állatkertünkben 1994 óta folyamatosan tartunk selyemmajmokat, azóta 15 kölyök született és nőtt fel nálunk.

A fehérpamacsos selyemmajom (Callithrix jacchus) Dél-Amerikában, Kelet-Brazília atlanti-parti esőerdeiben honos. A legkisebb termetű majmok közé tartozik, hiszen testsúlya alig haladja meg a negyed kilogrammot. Étrendjét elsősorban gyümölcsök és fák nedvei alkotják, de rovarokat és más kistestű állatokat is fogyaszt. Alsó metszőfogai és szemfogai egyaránt hosszúak, ezek segítségével tudja a fák kérgét könnyedén megrágni, hogy a kicsorduló nedvhez hozzáférjen.

A nappal nagy részében aktív, az éjszakát védett odúban vagy a sűrű lomb között tölti. 2-13 főből álló családi csoportban él. A csapatban gyakran két szaporodó nőstény is van, akik többnyire anya és lánya. Korábban szigorúan monogámnak hitték őket, de sokszor több felnőtt hím is van a csoportban, melyek mindegyike párosodik a nősténnyel. 5 hónapos vemhesség után általában 2 utóduk születik. A kölykök nevelésében a szülőkön kívül az idősebb utódok is segítenek. A szoptatáson kívül többnyire a hím állat és az idősebb testvérek hordozzák magukon a kölyköket, az anya csak a szoptatás idejére veszi át őket. Másfél évesen válnak ivaréretté.

Számos hangjelzése és arckifejezése van, amelyet az egymással való kommunikáláshoz használ. Mellkasán és ivarszervei környékén illatmirigyek vannak, amelyekkel élőhelyük tereptárgyait jelöli. Éles karmai segítségével a fákon gyorsan, akár függőlegesen is tud közlekedni. Különféle ragadozó emlősök, madarak és kígyók vadásznak rá. Állománya még stabil, de az erdőirtások miatt élőhelye egyre zsugorodik.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.