A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Szurikátakölykök születtek

2016-04-06

Szurikátakölykök születtek állatkertünkben. A február közepén világra jött kölykök az első hetekben még odújuk mélyén rejtőztek, ahol a szülők gondosan óvták őket, mostanra azonban már kellően megerősödtek ahhoz, hogy az idejük nagy részét élőhelyük felfedezésével töltsék – látogatóik nagy örömére.

Szurikátacsapatunk hosszú éveken át „jól” szaporodott, olyannyira, hogy majdnem minden hazai állatkertbe került Miskolcon született kölyök. Az eredeti csapat tagjai azonban az idő múlásával kiöregedtek. Az utolsó nálunk született nőstényhez a németországi Chemnitz város állatkertjéből 2014-ben érkezett egy fiatal hím. Az új pár beváltotta a hozzájuk fűzött reményt, hiszen február 18-án két kölyökkel gyarapodott a szurikátacsalád.

A Dél-Afrikában honos szurikáták utódai mintegy 11 hetes vemhesség után jönnek a világra. Mivel a szabad természetben a csapat a maguk által ásott földalatti üregrendszerben él, így ennek biztonságában hozzák világra kicsinyeiket is. Szurikátaházunkban ezt az üreget egy odú helyettesíti, ahol a kölykök nyugodtan és biztonságban tudtak fejlődni. Miután a vakon és csupaszon született kölykök elkezdtek erősödni és a szemük is kinyílt, egyre bátrabban vállalkoztak az odún kívüli világ felfedezésére.

A szurikáták az állatkertek népszerű lakói, természetes élőhelye a füves, bozótos, száraz félsivatag. Mivel itt számtalan veszély leselkedik rájuk a különféle ragadozó emlősök és madarak, valamint kígyók személyében, így a szurikátacsapat valamely tagja mindig jellegzetes, felegyenesedett testtartásban, őrszemként kémleli környezetüket. A csapat többi tagja ezalatt változatos táplálékát keresgéli: különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat fogyasztanak. Érdemes kilátogatni hozzánk, és megnézni a szurikátacsapat őrszemét és élelemszerző társait. És érdemes kilátogatni hozzánk már csak azért is, mert szurikátaházunk az elmúlt hetekben megújult, amely így nem csak az állatok számára vált komfortosabbá, hanem a látogatók számára is jobb betekintést enged a csapat egyre mozgalmasabb családi életébe.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.