A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Ez történt 2019-ben

2020-01-06

Sikeres évet tudhatunk magunk mögött. A látogatók száma ugyanis újra felülmúlta az előző esztendőét: a mögöttünk álló évben több, mint 112.000-en váltottak belépőjegyet, hogy megtekintsék lakóinkat. A lakókat, akik 118 állatfajt képviselnek. Azt azonban, hogy egészen pontosan hányan is vannak, nehéz pontosan megmondani, hiszen a több, mint félezer nagyobb testű állat mellett számtalan „apróság” is él itt, akikkel együtt 700-800 között lehet a bemutatott egyedek száma.

Az állatkert sokszínű állatgyűjteményéből 2019-ben sem hiányozhattak az újdonságok. Az újak közül érdemes kiemelni az év végére érkezett örvös mangábé csapatot. A hat állat a Berlini Állatparkból költözött Miskolcra, ahol egyelőre az Afrika-házban lévő belső férőhelyüket foglalták el, tavasztól viszont már tágas külső kifutójukat is birtokba vehetik majd. Magyarországon jelenleg kizárólag a Miskolci Állatkertben lehet találkozni ezekkel a különleges majmokkal.

A vadon már alig 2.000 egyeddel jelen lévő közép-ázsiai gímszarvasokból szintén 2019-ben érkezett egy bika és két fiatal tehén, így az új egyedekkel immár öt fősre gyarapodott csapat jövőre akár már utódokat is nevelhet. De párt kapott a vöröscsőrű kitta és új egyedekkel gyarapodott a Bennett-kenguru csapat is. A kisebb termetű állatok kedvelői is örülhettek, hiszen új állatfajként kerültek bemutatásra – az országban szintén egyedülálló módon – a zöld famászógyíkok.

A szép számú szaporulat is hozzájárult az állatállomány bővüléséhez. Közülük is érdemes kiemelni néhány újszülöttet, mint az európai bölény borjút, amely állatkertünk elsőszülött bölénye. A nyáron világra jött fehérpamacsos selyemmajom kölykök érdekessége az volt, hogy egyszerre hárman születtek. A selyemmajmok rendszeresen két utódot hoznak a világra, harmadik kölyök felnevelése olyan többlet energiabefektetést igényel a felnőttként is kevesebb, mint fél kilogrammos állatoktól, amelynek köszönhetően igazi ritkaság, ha mindhárom kölyök felnevelkedik – nálunk viszont éppen ez történt. A gyűrűsfarkú makik családjában két kölyök jött a világra, amely ugyan már megszokott állatkertünkben, ám idén először fordult elő, hogy két nőstény is utódnak adott életet. Ráadásul az egyik kölyköt, mivel anyja még tapasztalatlan volt a kölyöknevelésben és teje sem volt elegendő, gondozói nevelték fel. A cél azonban természetesen az volt, hogy a kölyök minél kevésbé szokjon hozzá az emberi jelenléthez, így ma már ő is újra a csapatban él, ahol féltestvérével szinte állandóan a felnőttek körül ugrálva játszanak.

Az állatkertek azonban ma már többek, mint egyszerű állatbemutatók, és nincs ezzel másképp természeten a Miskolci Állatkert sem, ahol fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezet- és természetvédelem fontosságára. Éppen ezért az idei évben csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza Tesó” nevet viselő kampányához, melynek keretében a használt mobiltelefonokat immár állatkertünkben is le lehet adni, majd azok az Intézet közreműködésével újrahasznosításra kerülnek.

Az állatkert egyik legfontosabb eseménye 2019-ben Dr. Lee Durrell látogatása volt. Gerald Durrell özvegye először járt Magyarországon, melynek keretében hozzánk is ellátogatott, ahol megtekintette férje mellszobrát, mely a világon elsőként állított emléket a népszerű zoológus és író emlékének. Dr. Lee Durrell ma is a Jersey szigetén lévő, Durrell által alapított és nevét viselő állatkert, valamint a veszélyeztetett fajok és a természetvédelem nagyköveteként járja a világot.

Munkánkhoz a látogatók is hozzájárultak, akik közül több, mint hatvanan váltak valamely állatkerti lakó pótszülőivé a jelképes örökbefogadásnak köszönhetően. Az ebből befolyó több, mint félmillió forint értékű összeget az állatok gondozása során, valamint az állatok világnapi program megrendezése során használtuk fel.

Bízunk benne, hogy munkánk gyümölcseként a 2020-as esztendőt 2019-től is sikeresebbre értékelhetjük egy év múlva. Ennek érdekében az előttünk álló évben is változatos programokkal és új állatokkal is várjuk majd látogatóinkat.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.