A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

tenyészprogramok, törzskönyvek

A veszélyeztetett fajok állatkertekben történő megőrzésének legfontosabb elemei a fajmegőrzési programok. Európában ezeknek a programoknak két szintjét különböztetjük meg. A magasabb szintű az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP – European Endangered Species Programme), a másik pedig az európai törzskönyvi program (ESB – European Studbook).

Az EEP célja a veszélyeztetett állatok állatkerti tenyésztésének koordinálása, a velük kapcsolatos természetvédelmi munka összehangolása. A program élén egy koordinátor áll, aki összegyűjti az adott faj Európában élő egyedeinek információit, amely alapján törzskönyvet vezet. A törzskönyvben szereplő adatok révén határozza meg, hogy mely állatokat kell továbbszaporítani ahhoz, hogy a faj állatkerti állománya megőrizze megfelelő genetikai sokszínűségét. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) égisze alatt mintegy 200 tenyészprogram létezik, melyek közül állatkertünk – annak ellenére, hogy jelenleg még nem tagja az európai szövetségnek – hétben vesz részt.

Az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP) keretében az alábbi fajokat tartjuk:
Európai bölény (Bison bonasus)
Európai szürkefarkas (Canis lupus)
Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta)
Kulán (Equus hemionus kulan)
Liszt-majmocska (Saguinus oedipus)
Perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor)
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

Vannak olyan fajok, melyek esetében az állatkerti állomány felmérése, adminisztrálása szintén megkezdődött, ám tenyészprogrammal még nem rendelkeznek. Ezek a fajok tartoznak az európai törzskönyvi programba. Így a törzskönyvben szereplő adatok révén a törzskönyv vezetőjétől kérhetnek ajánlást az állatkertek az adott állatfajok beszerzését, szaporítását illetően. Jelenleg körülbelül 200 törzskönyvi program zajlik Európában, amelyek közül állatkertünk szintén hét fajt tart.

Az európai törzskönyvi (ESB) programban résztvevő fajaink:
Európai barnamedve (Ursus arctos)
Fehérajkú tamarin (Saguinus labiatus)
Huszármajom (Erythrocebus patas)
Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)
Kék juh (Pseudois nayaur)
Közép-ázsiai gímszarvas (Cervus elaphus bactrianus)
Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza)
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.