A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Ez történt 2020-ban

2021-01-13

A koronavírus járvány soha nem tapasztalt nehézségek elé állította állatkertünket is, hiszen tavasszal és az év végén is be kellett zárnunk kapuinkat a nagyközönség előtt. Ennek megfelelően a látogatottságban az elmúlt években tapasztalt örvendetes növekedése értelemszerűen visszaesett, de 2020-ban így is több mint 80.000 látogatót fogadott.  Tavaly közel százötvenen fogadták örökbe kedvenc állatukat, és az ebből befolyó másfél millió forintos összeg is hozzájárult többek között ahhoz, hogy az állatkert biztosítani tudta a napi működést. A munkatársak egész évben azon dolgoztak, hogy az állatok lehetőség szerint semmit ne vegyenek észre a körülöttük zajló nehézségekből. Év végén 118 faj, alfaj és fajta, illetve ezek 541 egyedileg is nyilvántartott példánya, valamint 10 faj esetében tenyészete alkotta az állatkert állományát.

A 2020-ban született több mint 100 kisállat közül érdemes kiemelni mindenekelőtt az örvös mangábék csapatában született kis kölyköt – akinek a látogatóink választották a Kirabo nevet –, hiszen nem csak, hogy a miskolci állatkertben, de az országban is először született kölyke ennek a különleges, Közép-Afrikában honos majomfajnak. Hasonlóképpen örömteli minden évben a David-szarvasok és az európai bölények szaporulata, hiszen mindkét faj az állatkerteknek köszönheti, hogy miután a szabad természetből kipusztultak, egyáltalán mindmáig fennmaradhattak.

Az európai bölények kapcsán külön érdekesség, hogy az egyik nálunk nevelkedett egyed, amely két évvel korábban a Nyíregyházi Állatparkból érkezett, a tavalyi évben egy visszatelepítési program keretében Bulgáriába utazott, ahol ma már egy vadon élő csorda tagjaként, szabadon élhet a Rodope hegység területén. Így nem csak megőrizni tudjuk a veszélyeztetett fajok egyedeit, hanem a Föld élővilágának sokszínűségének megóvásában is aktív résztvevője tud lenni állatketünk is.

A szaporulaton kívül is rendszeresen gyarapodik az állatkert gyűjteménye. Új lakók érkeztek a madártavunkra, újabb kancával gyarapodott a kuláncsapatunk, valamint párt kapott a nőstény fehérfarkú sül is. Emellett voltak távozók is, akik nagy útra indultak: a legmesszebb a tavasszal világra jött észak-amerikai kúszósül és az örvös mangábé csapat egyik tagja utazott, előbbi ma már a lengyelországi Gdansk város állatkertjének lakója, míg utóbbi az angliai Colchesteri Állatkertbe került.

A 2020-ban is zajló állatkerti fejlesztés már az idei évet vetíti előre. A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt keretében új fogadóépület épült a bejáratnál, lakói számára komfortosabbá vált a tigrisház, valamint új bemutatóval bővül az afrikai fajokat felvonultató részleg, ahol a Száhel övezet reprezentatív állatfajaival ismerkedhetnek meg majd látogatóink, bízva abban, hogy hamarosan újra fogadni tudjuk őket.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Miskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.