A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Őzgidát találtam, mit tegyek?

2019-05-31
Gyakori kérdés mostanában: őzgidát találtam, mit tegyek?
 
Az elmúlt napokban sokszor tették fel a kérdést: őzgidát találtam, mit tegyek vele. Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk választ adni, ezzel együtt pedig bemutatni, ilyenkor miért viselkedik így a suta, azaz anyaállat és őzgidája.
 
Tavasszal-nyáron az erdőben kirándulva gyakran találkozhatunk egyedül hagyott őzgidákkal. Ezek az állatok nagy valószínűséggel nem árvák, hanem az anya elfekteti a kicsinyét, amikor ő maga táplálkozni indul vagy veszélyt érez. A gida ilyenkor próbál meglapulni, ezt rejtő színe is segíti. Akár órákra is magára maradhat, ami semmilyen károsodást nem okoz nála.
Ha ember jár a közelben, akkor is ez történik. A suta, vagyis az anya elfekteti a gidát, majd figyel és várja a veszély elmúltát. Ha pedig valamilyen ragadozót észlel, akkor próbálja magára vonni annak figyelmét, és elcsalni a másik állatot a gida közeléből.
A gida nem tud elmenekülni, ezért nagyon fontos, hogy ne menjenek oda a lapuló gidához, semmiképp ne simogassák, mert az idegen szag miatt a suta már nem biztos, hogy elfogadja, ez esetben pedig lassú éhhalál vár rá.
Vadon élő állatot elvinni bűncselekmény, minden vad a magyar állam tulajdona, így állatkertünk sem tudja befogadni az erdőből elhozott gidákat.
Ha mégis veszélyben érzi az állat életét, a vadászható fajok esetében, mint amilyen az őz is, a területileg illetékes vadgazdálkodót kell hívni.    
 
Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.