Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Tavaszi virágcsokor

2017-04-07 Kis meténg (Vinca minor)

Állatkertünk egyedülálló természeti környezettel büszkélkedhet, hiszen a Bükk lábainál, gyertyános-tölgyes elegyes erdőben helyezkedik el. Ráadásul az állatkert területe közvetlenül határos a Bükki Nemzeti Park területével is. Mindezek azt eredményezik, hogy aki hozzánk látogat, annak nem csak arra a több mint 700 állatra érdemes figyelnie, amelyeket bemutatunk, hanem az őshonos természeti környezetre is.

A tavasz a természet egyik legszebb időszaka, amikor virágpompába borul az erdő. Állatkertünk területe számtalan olyan növényfajnak is az élőhelye, amelyek ezekben a napokban, hetekben virágoznak. Az állatkerti séta során számtalan helyen lehet az erdői fái között a kis meténg (Vinca minor) liláskék, vagy éppen a martilapu (Tussilago farfara) sárga virágaival. Néhol egy másik sárga virágú növény is most virít, a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides). Több helyen lehet találkozni az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) pirosas-kékes virágaival. Az erdei ibolya (Viola reichenbachiana) közismert, violaszín apró virágait sokan felismerik, de nem kevésbé mutatós a hasonló színű odvas keltike (Corydalis cava) virága sem. Az oktatóterem előtti kis tó partján nedvességet kedvelő növényfajok is otthonra leltek, közülük ezekben a napokban a legszínesebb a mocsári gólyahír (Caltha palustris).

Bár hamarosan újabb növényfajok is szirmot bontanak, aki a kora tavaszi virágokban szeretne gyönyörködni, annak ezekben a napokban érdemes ellátogatnia állatkertünkbe.

Martilapu (Tussilago farfara) Bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)
Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.