A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Újra leopárdkölyök született

2019-07-25

Állatkertünk perzsa leopárdjai mindig nagyon népszerűek a látogatóink körében. Különösen a 2017. év végén született kölyök, Touran volt az, aki gyorsan a vendégek kedvence lett. Szinte napra pontosan másfél évvel később pedig megérkezett a leopárdcsaládba az új kedvenc: június 11-én ugyanis egy újabb kölyök született. A kis leopárd hathetesen esett át az első állatorvosi vizsgálatán, így most mutatkozhatott be a nagyvilág számára. Bár a szülőodúját már elhagyta, látogatóink még csak időnként tudják megpillantani a leopárdház üvegfalán át.

Az állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. A Lisszaboni Állatkertben született nőstény a faj európai tenyészprogramjának koordinátorának ajánlása alapján érkezhetett hozzánk, majd 2015-ben szintén ily módon kaphatott párt a Jászberényi Állatkertből az Assim nevet viselő hím személyében. 2017 decemberében született meg első kölykük, Touran, aki egyelőre még apjával együtt látható az állatkert leopárdkifutójában, de a közeljövőben más állatkertbe fog távozni, hogy ő is saját családot alapíthasson. Helyét a családon belül pedig átveheti a legifjabb perzsa leopárdunk.

A kölyköt és anyját az első hetekben gondozói is a lehető legkisebb mértékben zavarták, így azon kívül, hogy a nőstény gondosan neveli és az utód jól fejlődik, minden egyéb fontos információt mi is csak ma tudtunk meg róla. Például azt, hogy az ivara nőstény. A vizsgálat során megkapta a személyazonosítására szolgáló microchipet, megmértük a súlyát és megkapta a kötelező védőoltásokat.

A kölyök mintegy 92 napos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban direkt erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. Hathetes korára azonban már a kölyök is gyakran kimerészkedik az odúból, hogy ismerkedjen a külvilággal. Mivel a leopárdok a természetben magányosan élnek, ahol az apa nem vesz részt a kölykök nevelésében, így az állatkertben is meg kell azt oldanunk, hogy a kis nőstény nyugodt körülmények között, biztonságban fejlődhessen. Így jelenleg ő és anyja még a leopárdházban élnek, míg napközben az apját és idősebb testvérét, Tourant lehet a kifutóban megtekinteni. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol a zoológusok több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg négyen állatkertünkben. Touran várhatóan már nem sokáig látható nálunk, az ifjú kölyök azonban még több, mint egy évig Miskolcon fog élni, mielőtt ő is valamely másik európai állatkertbe költözhet majd.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.