Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Vadvilág Világnapja

2018-02-28

Az ENSZ Közgyűlése éppen 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ebből az alkalomból tematikus napot szervez, hogy az állatkert látogatóival együtt ünnepeljék a Föld vadonélő növény- és állatvilágának sokszínűségét.
 
Az ENSZ Közgyűlése éppen 5 éve döntött arról, hogy március 3-át a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. A választás azért esett erre a dátumra, mert a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) 40 éve ezen a napon fogadták el. A CITES a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely kifejezetten azzal a céllal született meg, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet, illetve megtiltsa azokét, amelyek már a kipusztulás szélére kerültek.

A veszélyeztetett fajok állatkertekben történő megőrzésének legfontosabb elemei a fajmegőrzési programok. Európában ezeknek a programoknak két szintjét különböztetik meg. A magasabb szintű az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP), melynek keretében a Miskolci Állatkertben európai bölénnyel, kulánnal, Liszt-majmocskával, perzsa leopárddal, szibériai tigrissel találkozhatnak a látogatók.

A másik szint pedig az európai törzskönyvi program (ESB), ebben a miskolci állatkert jelenleg nyolc fajt tart: európai barnamedvét, kárpáti hiúzt, fehérajkú tamarint, gyűrűsfarkú makit, huszármajmot, kék juhot, közép-ázsiai gímszarvast és zászlósfarkú gerezát.

Március 3-án, a Vadvilág Világnapján a fajmegőrzési programokba, az ezekkel kapcsolatos természetvédelmi munkákba ad bepillantást látogatóinak a Miskolci Állatkert.
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületMiskolci Állatkórház Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alap Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.