A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Dámszarvas borjak születtek

2024-07-04

A dámszarvasok a természetben népes csapatokban élnek. Állatkertünkben is igyekszünk minél természetesebb körülmények között tartani őket, ezért nálunk is egy nagyobb csapattal lehet találkozni, ahol ráadásul évente több borjú is születik. Idén sem történt ez másképp, hiszen jelenleg összesen hét borjú nevelkedik kifutójukban, akik mindegyike az elmúlt egy hónapban jött a világra.

A dámszarvas a legutóbbi jégkorszak előtt még Európa teljes területén előfordult, később már csak a Földközi-tenger vidékén. Az ókori rómaiak azonban újra meghonosították csaknem egész Európában, így Magyarország területén is.

Párzási idejük, amit a szaknyelvben barcogásnak nevezünk, október-november hónapokra esik. A bika ilyenkor barcogó teknőt kapar, és e köré várja a teheneket. A borjak ezt követően 7-8 hónapos vemhességet követően, május-június körül jönnek a világra. Az újszülött borjút anyja az első napokban egy rejtekhelyen hagyja, ahol csak szoptatás végett keresi fel. Néhány napot követően azonban már a fiatal egyed is követi a csapatot.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.