A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

tenyészprogramok, törzskönyvek

A veszélyeztetett fajok állatkertekben történő megőrzésének legfontosabb elemei a fajmegőrzési programok. Európában ezeknek a programoknak két szintjét különböztetjük meg. A magasabb szintű az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP – EAZA Ex situ Programme), a másik pedig az európai törzskönyvi program (ESB – European Studbook).

Az EEP célja a veszélyeztetett állatok állatkerti tenyésztésének koordinálása, a velük kapcsolatos természetvédelmi munka összehangolása. A program élén egy koordinátor áll, aki összegyűjti az adott faj Európában élő egyedeinek információit, amely alapján törzskönyvet vezet. A törzskönyvben szereplő adatok révén határozza meg, hogy mely állatokat kell továbbszaporítani ahhoz, hogy a faj állatkerti állománya megőrizze megfelelő genetikai sokszínűségét. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) égisze alatt közel 300 tenyészprogram létezik, melyek közül állatkertünk – annak ellenére is, hogy jelenleg még nem tagja az európai szövetségnek – tizenháromban vesz részt.

Az európai fajmegőrzési tenyészprogram (EEP) keretében az alábbi fajokat tartjuk:
Európai bölény (Bison bonasus)
Európai szürkefarkas (Canis lupus)
Fehérajkú tamarin (Saguinus labiatus)
Gyűrűsfarkú maki (Lemur catta)
Huszármajom (Erythrocebus patas)
Kék juh (Pseudois nayaur)
Közép-ázsiai gímszarvas (Cervus elaphus bactrianus)
Kulán (Equus hemionus kulan)
Liszt-majmocska (Saguinus oedipus)
Örvös mangábé (Cercocebus torquatus)
Perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor)
Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)
Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza)

Vannak olyan fajok, melyek esetében az állatkerti állomány felmérése, adminisztrálása szintén megkezdődött, ám tenyészprogrammal még nem rendelkeznek. Ezek a fajok tartoznak az európai törzskönyvi programba. Így a törzskönyvben szereplő adatok révén a törzskönyv vezetőjétől kérhetnek ajánlást az állatkertek az adott állatfajok beszerzését, szaporítását illetően. Jelenleg közel 150 törzskönyvi program zajlik Európában, amelyek közül állatkertünk két faj tartásában vesz részt.

Az európai törzskönyvi (ESB) programban résztvevő fajaink:
Európai barnamedve (Ursus arctos)
Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.