A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

ZOO CESTA HUSK projekt

„Állatkertek – közösen és kölcsönösen a természet
 és a természeti kincsek védelméért”
HUSK/1101/2.2.1/0183

Farkas és hiúz kifutókomplexum építése
a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban


1. ELŐZMÉNYEK
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 keretében kiírt „Közös természetvédelmi tevékenység” című, HUSK/1101/2.2.1. hivatkozási számú pályázati konstrukcióra. A pályázat vezető partnere a Kassai Állatkert, magyar oldali projekt partner Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.

2. ÖSSZEFOGLALÓ
Az „Állatkertek – közösen és kölcsönösen a természet és a természeti kincsek védelméért”, elnevezésű projekt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területén valósul meg. A projekt keretében megépítésre kerül a kárpáti hiúz (Lynx lynx) és az európai szürkefarkas (Canis lupus) részére egy kifutókomplexum, valamint a kifutókhoz kapcsolódó oktató és bemutatóterem, mely szerves része a kifutó komplexumnak és az erdőnek.

A projekt keretében sor kerül egy szakmai konferencia lebonyolítására, továbbá különböző oktató és szemléletformáló anyagok elkészítésére, melyek hozzájárulnak a széles körű nyilvánosság környezettudatosságának fejlesztéséhez.

Projekt kezdete: 2014. január 1.
Projekt vége: 2015. június 30.


3.  PÉNZÜGYEK

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint projekt partner 197.500 € összköltséget számolhat el, melyből ERFA közösségi hozzájárulás aránya 85% (167.875 €), kormányzati hozzájárulás aránya: 10%, önerő aránya 5%.

4. A PROJEKT CÉLKITŰZÉSEI

A projekt fő célja a természeti értékek védelmére irányuló tudatosság közös növelése, hangsúlyt fektetve a védett élőhelyekre. A védett élőhelyek természetes károsítási mértékének csökkentése, és a környezeti elérhetőség javítása.

A védett állatfajok életminőségének javítása a projektben szereplő mindkét állatkertben (Kassa – Miskolc), és olyan környezet kialakítása, amely a leginkább illeszkedik az érintett védett fajok természetes körülményeihez.

A széles nyilvánosság környezeti tudatosságának növelése az élő és élettelen természet életéről, történetéről, jelentőségéről, elsősorban az információk hozzáférésének attraktívvá tételével élmény és innováció formájában.

Jelentősen hozzájárulni a szakmai kapacitások növeléséhez, a hálózat kiépítéséhez és a természetvédelmi és környezetvédelmi területen működő szervezetek, intézmények célszerű, dinamikus együttműködéséhez.

5. MEGVALÓSULÁS

Ötvenegy millió forintból egy 698 négyzetméteres kifutó-komplexumot építettek a farkasoknak, és egy 423 négyzetméteres, hálóval zárt területet készítettek elő a hiúzoknak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A program a kassai állatkerttel közösen jöhetett létre, ugyanis a pályázatban feltétel volt, hogy több országra kiterjedő együttműködés szükséges.

Így jöhetett létre a farkasoknak és a hiúzoknak is egy új kifutó, elkülönítő, gondozói előkészítő helyiség, gondozói folyosó, alvótér az állatoknak és látogatótér vizes blokkal.

Az állatkert nemcsak szórakoztató céllal működik, hanem oktatásokat szervezünk ide, ahol a fiatalok megtanulhatják, hogyan és miért kell megóvniuk a természetet.

A nagyragadozókat a látogatók előnyben részesítik, még akkor is, ha a nap nagy részében csak álmosan heverésznek.  Jelenleg egy hiúzpár vár karanténban arra, hogy megismerjék új helyüket. A vadaspark régi lakója, a nőstényfarkas is, aminek még ez évben szeretnének hozni egy párt, hogy egy farkasfalka népesítse be az új kifutót.

 

Elkészült az új hiúz és farkas kifutó az Állatkertben ~ Forrás: MINap Online; Közzététel: 2015. jún. 22.
Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.