A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

természetvédelmi mentőhely

Az állatkertek az állatbemutatás és ismeretterjesztés mellett egy kevésbé ismert, ám igen fontos feladatot is ellátnak: a sérült vadon élő állatok, az elárvult fiókák és kölykök befogadásával, gyógyításával és felnevelésével, mint természetvédelmi mentőhely veszünk részt az aktív természetvédelemben. Állatkertünk az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságokkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjával, valamint a Mályi Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve gondoskodik a védett és fokozottan védett állatfajoknak a fenti okok miatt emberi oltalomra szoruló egyedeinek ellátásáról.

Védett és fokozottan védett fajoknak több mint száz egyede kerül be minden évben állatkertünkbe, melyekről legjobb tudásunknak megfelelően, szükség esetén állatorvosaink közreműködésével gondoskodunk. Az így bekerülő egyedek közül sokat később sikerül újra szabadon engednünk: a repatriált állatok természetvédelmi értéke évente meghaladja az egymillió – egyes években akár a kétmillió – forintot is.

Fontos tudnivalók:
Ha sérült vagy elárvult állatot talál, a következő telefonszámokon kérhet segítséget:
Miskolci Állatkert: +36-46-332-121
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság: +36-30-555-1646
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: +36-30-861-3808
Mályi Természetvédelmi Egyesület: +36-30-689-2727

Állatkertünkbe elsősorban a védelem alatt álló hazai állatfajok egyedeit tudjuk befogadni.
A védelem alatt nem álló, vadászható állatfajokról (pl. őz, vaddisznó, róka) való gondoskodás a területileg illetékes vadásztársaságok jogköre.
A „megunt” házikedvencek közül az ékszerteknősöket – a hazai mocsári teknősök védelme érdekében – tavasztól őszig szintén befogadjuk, egyéb kisállatot csak abban az esetben, ha elegendő szabad kapacitással rendelkezünk. Mindegyik esetben telefonon, e-mailben vagy személyesen történt előzetes egyeztetés szükséges.
Állategészségügyi kockázattal járó állatot, valamint kutyát, macskát nem áll módunkban befogadni.

 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.