A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Durrell a Miskolci Állatkertbe költözött

2021-07-20

Az állatkerteket szeretők körében a Durrell név igen jól cseng, ráadásul a Miskolci Állatkertet ismerők tudhatják, hogy a világon elsőként nálunk került leleplezésre az ismert zoológus és író, Gerald Durrell szobra. A most érkezett Durrell azonban természetesen nem ő, hanem egy sivatagi hiúz, aki az idei évben átadott Száhel bemutató legújabb lakója.

A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt részeként elkészült új bemutató, amely a Száhel nevet kapta, Afrika száraz, sivatagi és félsivatagi élőhelyének lakóit mutatja be látogatóink számára. Célunk ezzel felhívni a figyelmet a globális klímaváltozás eredményeképpen a Száhel-övezetet, az ott élő fajokat sújtó elsivatagosodás hatásaira. A bemutató lakói közül a legjobban várt állatok az oroszlánok voltak, akik elsőként költöztek be új otthonukba. Őket harlekinfürjek és rózsásfejű törpepapagájok követték. A sort pedig most egy sivatagi hiúz, más néven karakál (Caracal caracal) folytatta.

A kétéves hím karakál Csehországból, a Dvúr Králové-i állatkertből érkezett Miskolcra. A Durrell nevet viselő állat az első hetekben még az új otthonával és új gondozóival ismerkedett, azonban egyre bátrabb, így most már látogatóink is megtekinthetik őt új bemutatóhelyünk kifutójában. Durrell egyelőre magányosan él, de reményeink szerint hamarosan sikerül párt is találni a számára.

A sivatagi hiúz valójában nem közeli rokonai a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta. Gyakran nevezik karakálnak is, amely pedig török eredetű szó, jelentése pedig „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete. A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza.

Állatkertünk látogatói a 2000-es évek elején néhány éven át már találkozhattak sivatagi hiúzzal, az újonnan érkezett állat azonban több, mint egy évtized után képviseli faját Miskolcon. Ráadásul Magyarország állatkertjeiben jelenleg ő az egyetlen sivatagi hiúz.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.