A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Endedd élni! kampány - Let It Grow!

A Let It Grow kampányról
Talán hallottad már korábban a „biodiverzitás” kifejezést, de nem biztos, hogy egyértelmű volt számodra, hogy mit is jelent ez, és hogy miért fontos számodra és a társadalom számára. Szóval, mi is ez?
A Föld bolygót számtalan különböző tájkép alkotja, a mély óceáni árkoktól a magashegységekig. Ezek majdnem mindegyikén találsz állatokat és növényeket, amelyek alkalmazkodtak az ottani élethez; ezeknek az élőlényeknek az egymással és a környezetükkel való kölcsönhatása egy élő hálózatot alkot: az ökoszisztémát. A biodiverzitás az összes állat- és növényfajt jelenti, amelyek az adott ökoszisztémában előfordulnak.


A biodiverzitás mindenhol veszélyben van, főleg az emberek vannak rá nyomással. Világszerte emberek milliói költöznek be a városokba, a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válik, és nem fordítanak kellő figyelmet a természetre, és mindazokra, amelyeket a természet a számunkra nyújt. Mialatt az emberek nagy része tud arról, hogy az ún. „biodiverzitási forrópontokon”, pl. a trópusi esőerdőkben élő fajok milyen veszélyekkel néznek szembe, addig Európa őshonos állat- és növényfajai is veszélyben vannak.

A Let It Grow kampány célja, hogy segítsen a természet sorsának fordulásában, háromszintes aktivitáson keresztül:
1. Segíti az embereket, hogy megértsék, hogy mit jelent a biodiverzitás, és hogy miért fontos az európai ökoszisztémák egészségének a megőrzése az ott élő növények és állatok, köztük az emberek számára egyaránt.
2. Segíti az embereket, hogy a kertjeikben, a közösségi tereken, erkélyeiken „elhagyatott helyeket” hozzanak létre, amellyel lehetőséget biztosítanak, hogy ott az őshonos megtelepedhessenek és gyarapodhassanak.
3. Felméri a biodiverzitást a kontinens egészén, hogy tiszta képet kapjunk az őshonos fajokról, és bizonyítani tudjuk, hogy mindenki tud tenni az európai természet jövőjének a biztosításáért.


A kampányt a Botanikus Kertek Nemzetközi Természetvédelmi Egyesülete (Botanical Gardens Conservation International – BGCI), az Ecsite, a tudományos központok és múzeumok európai hálózata, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) közösen szervezik – három szövetség, amely a világ leghaladóbb tudományos oktatási, természetvédelmi és kutatási intézményeit tömöríti. Sok szakértelem van bennünk, de az emberek segítsége nélkül nem tudunk hatékonyak lenni.


A civil lakosság tagjai, ha szeretnének többet megtudni a biológiai sokféleségről, és esetleg létrehozni egy „elhagyatott helyet”, nézzék meg a kampány honlapján a térképet, hogy hol találja a legközelebbi résztvevő intézményt.
Az EAZA, Ecsite, BGCI tagjai a kampány honlapján a „Join the Campaign” oldalon tudnak csatlakozni.
Ahhoz, hogy a kampány eredményt érjen el, mindenki segítségére szükség van – egyszerűen fogalmazva, ez a legnagyobb természetvédelmi kampány, amely valaha is megkísérelte a közösségünkben az európai biodiverzitást támogatni. Vegyél benne részt Te is!

A kampány indul!
Az EAZA tagintézményei számára a Let It Grow kampány a húsvéti hétvégén (március 26.) veszi kezdetét. Itt az ideje, hogy regisztráljunk (http://www.letitgrow.eu/join-the-campaign/) – a regisztrált intézmények megjelennek a honlapon lévő térképen, valamint a Let It Grow kampány facebook oldalán (https://www.facebook.com/LetItGrowCampaign/).
A biodiverzitásról szóló ismeretterjesztés az első nagy lépés, hogy megnyerjük a közönségünket az őshonos fajok védelmére.

Ehhez a kampány szervezői segédanyagokat és ötleteket fognak nyújtani, de addig is, íme néhány fontos dátum a kampány életében:
1. Március 26. – az EAZA elindítja a kampányt
2. Március – a biodiverzitás ismeretének felmérése. A kampány célja, hogy felmérje, hogy indulásakor a látogatóink és a helyi közösségek mennyit tudnak a biodiverzitásról, és hogyan változik ez a kampány során? Ha részt akartok venni benne, vegyétek fel a kapcsolatot a kampány szervezőivel (http://www.letitgrow.eu/contact/).
3.    Május 22. – az Ecsite és a BGCI csatlakozik a kampányhoz. Május 22. a biodiverzitás világnapja, amikor is a mi célunk az lesz, hogy a lehető legteljesebb felmérést végezzük a biodierzitásról Európa állatkertjeiben, akváriumaiban, botanikus kertjeiben és tudományos központjaiban. Az adatgyűjtés fontos része a kampánynak, ezért hivatalos útmutatók és kritériumok is publikálásra kerülnek hamarosan, hogy az adatgyűjtés tudományosan megalapozott legyen.


Mit várhatunk még?
A következő néhány hétben több segédanyag is publikálásra kerül, amelyek segítik a résztvevőket a sajtóközleményeik elkészítéséhez és a rendezvényeik megszervezéséhez. Lesznek segédanyagok az adománygyűjtéshez is (ne feledjük, a kampány fontos célja, hogy a helyi biodiverzitási projektek számára anyagi támogatást nyújtson), valamint plakátok, információs táblák, szórólapok.


Ha van már létezik a helyi biodiverzitással kapcsolatos projektünk, a kampány szervezői arról is szívesen hallanának. A meglévő projektek hatékonyságát is felmérnék, amelyhez várnak minden olyan információt a research.letitgrow@eaza.net címen, amelyeket megosztanátok a kampány többi résztvevőjével is.

 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.