A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Európai ragadozó-kampány

Ha az európai emberek a természetről, a természetvédelemről beszélnek, általában távoli tájak, egzotikus állatok jutnak az eszükbe. Napi elfoglaltságaink mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy közvetlen környezetünkben is találhatunk csodálatos tájakat, változatos élővilágot, melyek szintén védelemre szorulnak. Mivel Európa legnagyobb része sűrűn lakott, így a természetes élőhelyek egyre jobban feldarabolódnak, átalakulnak, szennyeződnek. Mindezek eredményeként a körülöttünk élő állatok is egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy behatoljanak az emberi környezetbe, amely sok ember ellenszenvét válthatja ki. A nagyragadozók esetében ez az ellenszenv párosul még az évszázados előítéletekkel, a tőlük való félelemmel is. Ezért hirdette meg az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az Európai Ragadozó Kampányát.


Kik azok a ragadozó emlősök?
A ragadozók az egész Földön elterjedt, különféle nagyságú és életmódú fajok, legtöbbjük frissen ölt állatokkal táplálkozik, de vannak közöttük vegyes táplálkozásúak, dögevők, sőt főként növényeket fogyasztók is. A ragadók fejlett idegrendszert és állandó készenlétet igénylő életmódot folytatnak.
Fogaik élesek, szemfogaik nagyok és hajlottak, általában tépőfoggal rendelkeznek. Karmaik jólfejlettek, a macskaféléknél többnyire visszahúzhatóak. Érzékszerveik kifinomultak. Testalkatuk a vadászat módjához alkalmazkodott.
A táplálékláncban, ezáltal a teljes életközösségekben betöltött szerepük nagyon fontos, és szükséges limitáló tényező mind a zsákmányállatok túlszaporodását, mind a beteg, öreg egyedek, ill. a tetemek "eltakarítását" tekintve.

Az európai ragadozókat veszélyeztető tényezők
Az emberi terjeszkedés hatására a ragadozók élőhelyei feldarabolódnak, kiterjedésük lecsökken, amely egyes fajok teljes eltűnését is jelentheti, mivel a ragadozók többnyire hatalmas területeket igényelnek. A fragmentáció hatására nem csak a ragadozók számára elérhető terület mérete csökken, hanem az ily módon egymástól elszigetelődő populációk genetikai állománya is beszűkül. Az emberi tevékenységek hatására az élőhelyek szennyeződnek, károsodnak, pusztulnak, mely nem csak közvetlenül, hanem a zsákmányállatok létszámának csökkenése révén közvetetten is veszélyezteti a ragadozók fennmaradását. Az Európában nem őshonos, betelepített vagy betelepült, és terjeszkedő ragadozófajok (mint pl. az amerikai nyérc, a mosómedve, a nyestkutya) versenytársat jelentenek az európai rokonaik számára, és kiszorítják őket élőhelyeikről. A felelőtlen hobbiállattartás következtében a szabadjára engedett kutyák, macskák és vadászgörények vadon élő rokonaikkal szaporodva, hibridizálódva lerontják azok genetikai állományát. Az emberek félelmeik és előítéleteik miatt irtják a ragadozókat, akikben háziállataik számára is veszélyforrást látnak. A rágcsálók és egyéb állatok méreggel való irtása az őket zsákmányoló ragadozók pusztulását is eredményezik.

Az EAZA Európai Ragadozó Kampány céljai
Ez a kampány különösen fontos számunkra, hiszen Európa a mi otthonunk.
Rá kell jönnünk, hogy milyen változatos élővilág vesz körül minket! Ha megismerjük, és megértjük a minket körülvevő élőlényeket, tudjuk értékelni és becsülni is őket. Mivel egyes ragadozók egyedszáma a hathatós védelemnek köszönhetően szerencsésen növekszik, így el kell tudnunk fogadni, hogy egyre közelebbi kapcsolatba kerülnek velünk, emberekkel, és meg kell tanulnunk együtt élni velük! Fel kell figyelnünk az emberi tevékenységek azon hatásaira is, melyek révén a ragadozók élőhelyei eltűnnek, feldarabolódnak és szennyeződnek, így veszélyeztetve sok ritka és veszélyeztetett faj jövőjét. Meg kell értenünk, hogy miért is fontosak a ragadozók az élővilág egyensúlyának fenntartásában. Meg kell tanulnunk, hogy a természetvédelem nem csak a távoli tájakon élő állatok védelmét kell, hogy jelentse, hanem a közvetlen környezetünkben élőkét is. Rá kell ébredünk, hogy a védelmük a mi életmódunkban is változásokat követel meg! Egy jó kampány feloldhatja a ragadozókkal szemben évszázadok óta fennálló előítéleteket. Fel kell ismernünk a ragadozóinknak a környezetben és a kultúránkban egyaránt betöltött fontos szerepüket!
A korábbi kampányokhoz hasonlóan az EAZA az Európai Ragadozó Kampány során is gyűjt adományokat. Az befolyt adományokból tizenhat, szerte Európában zajló terepi, in situ természetvédelmi programot kíván támogatni az EAZA.

Az európai (nem is olyan) "Piszkos 12"
Európa ragadozói közözz változatos megjelenésű és életmódú fajokat találunk. Habár a cél, hogy mindegyikükre felhívjuk a figyelmet, természetesen nem lehet mindet egyenként kiemelni. Az EAZA ezért a kampány céljainak népszerűsítésére 12 "zászlóshajó" fajt nevezett meg, melyek elég karizmatikusak és veszélyeztetettek ahhoz, hogy megfelelő nagykövetei legyenek a kampánynak. A "Piszkos 12" tagjai a következők:

Szürke farkas (Canis lupus)
Aranysakál (Canis aureus)
Sarki róka (Alopex lagopus)
Eurázsiai hiúz (Lynx lynx)
Ibériai hiúz (Lynx pardinus)
Európai vadmacska (Felis silvestris)
Barnamedve (Ursus arctos)
Jegesmedve (Ursus maritimus)
Rozsomák (Gulo gulo)
Európai vidra (Lutra lutra)
Európai nyérc (Mustela lutreola)
Tigrisgörény (Vormela peregusna)

Mit tehetünk mi a ragadozókért?
A nem kellően őrzött háziállatok könnyű zsákmányt jelentenek a ragadozók számára, mely az emberi előítéletek alapját képezik. Ennek elkerülése érdekében nekünk is nagyobb felelősséget kell vállalnunk a háziállat-tartásban, gondoskodnunk kell a megfelelő védelmükről. Ehhez a legjobb az évszázadok óta jól bevált megoldás, a pásztor- illetve juhászkutyákkal való őrzés.
Ne hagyjuk sorsukra, szabadon kóborolni megunt házikedvenceinket, a macskákat, kutyákat, vadászgörényeket, mivel azok szaporodhatnak vadon élő rokonaikkal, így veszélyeztetve azok fennmaradását!
A túlszaporodott rágcsálókra a mérgek helyett inkább csapdákkal vadásszunk! Így nem okozzuk közvetetten a vadon élő ragadozók mérgezését, másrészt teret engedhetünk a kisragadozók munkájának, melynek révén azok egyedszáma még növekedésnek is indulhat.
Tartsuk tiszteletben a ragadozók természetes otthonait! Ha mi emberek elfoglaljuk az állatok élőhelyét, érthető, ha igyekeznek alkalmazkodni az általunk megváltoztatott környezethez. Ezért fontos, hogy mi, emberek is megtanuljunk együtt élni a ragadozókkal!

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark - Kampány az európai ragadozókért (pdf)
Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.