A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Ez történt 2022-ben

2023-01-04

Újabb sikeres éven van túl állatkertünk. Az előző két év után a tavalyi esztendőben végre újra mind a 365 napon fogadhattuk látogatóinkat. Ők ezt meg is hálálták, hiszen több, mint 120.000 vendégünk kereste fel az állatkertet a 2022. évben. Köszönjük nekik, hogy megtiszteltek minket bizalmukkal és reméljük, hogy pozitív élményekkel és hasznos tapasztalatokkal tértek haza tőlünk. Igyekeztünk őket is kiszolgálni új fejlesztéseinkkel, melynek keretében 800 négyzetméteren folytatódott az úthálózatunk térkövezése, és tengerimalac-kifutót is készítettünk.

Az állatkert főszereplői azonban természetesen maguk az állatok. A tavalyi évben több, mint 80 kisállatnak örülhettünk, akik közül többeket érdemes külön is megemlíteni. Bennett-kenguru csapatunk sosem látott mértékben gyarapodott, hiszen tavasszal öt erszényből is kiskenguruk fejei tekintgettek kifelé. A három David-szarvas és a két európai bölényborjú azért is külön öröm számunkra, hiszen ezt a két fajt az állatkertek mentették meg a teljes kipusztulástól. Az Afrika-házunk főemlősei, a huszármajmok és az örvös mangábék csapatában is világra jött egy-egy kölyök. A 2021-ben bemutatkozott oroszlánjaink csapatában pedig az első évet követően tavaly is három trónörökös jött a világra. De születtek fehérfarkú sül, szurikáta és nagy mara kölykök is, keltek nandu és kéktorkú tragopán csibék, valamint leopárdgekkóink száma is gyarapodott utódokkal.

De a szaporulaton kívül is közel 60 új lakó költözött az állatkertbe 2022-ben. Ennek nagy részét ugyan a Budapesti Állatkertből érkezett tengerimalacok és kéregutánzó sáskák tették ki, de mindenképp említésre érdemes a Berlinből érkezett közép-ázsiai gímszarvas bika, a szintén Németországból Miskolcra költözött Goffin-kakadu, vagy a Csehországból érkezett huszármajom, amelyek mindegyikét a jövőbeni szaporulat reményében szereztük be. Reményeink szerint az újonnan párba állt, a szabad természetben kritikusan veszélyeztetett Liszt-majmocskák is hosszú évek után újra kölykökkel örvendeztetnek majd meg minket. És ne feledkezzünk meg Azharról, a perzsa leopárdról sem, aki azért költözött Augsburgból Miskolcra, hogy Tareca újdonsült férjeként hozzájáruljon ennek veszélyeztetett fajnak a sikeres megőrzéséhez.

2022-ben újra korlátozások nélkül rendezhettük meg programjainkat, amelyek nagy sikernek örvendtek látogatóink részéről. Közülük is kiemelkedő érdeklődésre tartott számot augusztus 20-án az állatkert születésnapja, továbbá a már hagyományos esti, sötétedés utáni programjaink, az Állatkertek Éjszakája és a Halloween Est, de teltházasnak volt tekinthető a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre került Útlevél a Mikuláshoz elnevezésű programunk is.

Nem csak programjainkon, hanem oktatási intézmények csoportjainak is igyekeztünk minél hatékonyabban eljuttatni környezeti nevelési tevékenységünk üzenetét, amelynek keretében ismeretterjesztő és szemléletformáló, tematikus foglalkozásainkon több, mint 1700 gyermek vett részt. A hagyományos, a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közös szervezésű nyári táborunk turnusai is szokás szerint pillanatokon belül beteltek, így a tábor hat hete alatt közel 200 gyermeket fogadtunk, hogy megismerkedjenek az állatkert és az állatkert lakóinak mindennapjaival.

Egyre népszerűbb állatkertünkben a jelképes örökbefogadás, amely egyre gyakrabban már nem csak az állatkert támogatására szolgál, hanem kiváló ajándék is, így születésnapokra és karácsonyt megelőzően is többen fogadták örökbe szerettüknek kedvenc állatát. Tavaly így több, mint 100 örökbefogadó szülőnk lett. A legnépszerűbb állatot hagyományosan a gyűrűsfarkú makik, a mosómedvék, a szibériai tigrisek és az oroszlánok, de örökbefogadó szülőre leltek a guanakók, a tőkés récék és a leopárdgekkók is.

A 2023. évnek is nagy reményekkel vágunk neki, már csak azért is, mert állatkertünk idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját. Bízunk benne, hogy nagyon sokakkal tudjuk ezt méltóképpen megünnepelni.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.