A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Huszármajom csapatunkban idén is kölyök nevelkedik

2023-05-27

Egy évvel korábban arról számolhattunk be, hogy huszármajom csapatunk új vezérhímet kapott: a Bert – vagy ahogy miskolci gondozói hívják, Berci – Csehországból költözött hozzánk annak reményében, hogy az itt élő két nősténytől kölykei fognak születni, amellyel továbbra is aktív részesei lehetünk a faj európai tenyészprogramjának. Most, egy évvel később pedig örömmel adhatunk hírt arról, hogy Berci igazolta a belé vetett bizalmat, hiszen Bogi nevű nőstényünk február 27-én világra hozta legifjabb kölykét. A kölyök ugyan már három hónapos, de ideje nagy részét még mindig anyja hasán kapaszkodva tölti, így alaposan meg kell figyelni a csapatot, ha valaki szeretné észre venni a kis jövevényt is. Időről-időre azonban már elhagyja anyát és ismerkedik környezetével, sőt, időnként már a csapat idősebb kölykeivel is játszik.

A kölyök mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jött világra. Az utódnevelésből az apja nem veszi ki a részét, hiszen az ő feladata a szabad természetben is a csapat védelme lenne. A kölyök ugyan már kóstolgatja anyja táplálékát is, de közel egyéves koráig még anyatejjel is fog táplálkozni. A felnőttekre jellemző testméretet és ivarérettséget csak három-négyéves korára éri el. Mivel egyelőre nem nagyon távolodik el anyjától, így ivarát sem tudjuk még, nevet is majd csak ezt követően fog kapni. Az ifjú utóddal együtt jelenleg hat tagot számlál az Afrika-házi kifutó huszármajom csapata.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.