A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Jön-e már a tavasz?

2024-02-02

Szép napsütés várta ma medvéinket, hogy kibújjanak barlangjukból. Dorka és Borka azonban nem olyan félős medvék ám, hogy megijedjenek a saját árnyékuktól, így miután kijöttek, kint is maradtak kifutójukban. Természetesen ebben fontos szerepe volt gondozóiknak is, akik finom csemegéket rejtettek el számukra, így megvolt medvéinknek a kellő motiváció ahhoz, hogy aktívan megmutassák magukat a rájuk kíváncsi látogatóknak.

A február 2-i Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódó néphagyomány alapján azért a medvék természetesen nem időjósok, viselkedésük nem biztos, hogy valóban jelzi a tavasz közeledtét. A medvékről egyébként is tudni kell, hogy a tél során is aktívak lehetnek, hiszen nem alszanak valódi téli álmot. Inkább nevezhetjük ezt esetükben téli pihenésnek, amelynek során aktivitásuk csökken, azonban enyhébb időben előbújnak rejtekükből, hogy táplálékot keressenek. A téli pihenésnek köszönhető azonban, hogy míg az ősz során jelentős zsírtartalékot halmoznak fel magukon, addig tavaszra ezt le is adják.

A Medveles alkalmából, dolgozóink közreműködésével egy kis medve-sarkot is kialakítottunk oktatótermünkben, hogy ne csak a vadon élő medvék diverzitásával, hanem a játékmackók sokfélesésével is megismerkedhessenek látogatóink.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.