A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Közeleg a tavasz?

2018-02-02

Medvéink – Dorka és Borka – ma nem látták meg az árnyékukat. Így ha hinni lehet nekik, hamarosan beköszönt a tavasz.

Február másodika Gyertyaszentelő napja. Ehhez a jeles naphoz számos néphiedelem is kötődik. Úgy vélték a régiek, ha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás tartja: ha a téli pihenőjéből előbújó medve kijön a barlangjából, és napos időt talál, meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot a szeméből, és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz.

A népi időjóslástól azonban aligha kell valakinek is megrettennie vagy éppen a jó hírnek hirtelen megörülnie, ugyanis még a sok éves átlagokon alapuló hosszú távú előrejelzéseknél is bizonytalanabb a medveárnyék alapú időjóslás.
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.