A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Ma lenne 97 éves Gerald Durrell

2022-01-07

A mai napon lenne 97 esztendős Gerald Durrell, népszerű író, zoológus, állatkerti szakember. 1959-ben, Jersey szigetén megnyitott állatkertjével teremtette meg a modern, a természetvédelmet középpontban tartó állatkerti szemléletet, amely a mai állatkertek működésének is alapja. A Miskolci Állatkert szoborparkjában emlékét egy mellszobor őrzi, amely 1998-ban, a világon elsőként került felavatásra. Korábbi felesége, Lee Durrell 2019-ben látogatta meg állatkertünkben férje szobrát.

Gerald Durrell (1925. január 7., Jamshedpur – 1995. január 30., Jersey) brit zoológus és író. Indiában született, majd gyerekkorában több évet élt családjával Korfu szigetén. A természet iránt érdeklődő gyermek számára a sziget maga volt a paradicsom, itt kezdődött egész életen át tartó szenvedélyes kapcsolata a természettel. 1945-ben kezdett el dolgozni az angliai whipsnade-i állatkertben, ahol azonban csak egy évig maradt. Ezt követően Afrikába és Dél-Amerikába szervezett állatgyűjtő expedíciókat, ahol európai állatkertek számára fogott be állatokat. Ezen expedíciók közben fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy létrehozzon egy olyan állatkertet, amelyet a természetben a kipusztulás által fenyegetett állatok szaporításának szentel. Terve 1959-ben vált valóra, amikor Jersey szigetén megnyitotta állatkertjét. Ezzel megalapozta a mai, modern állatkertek természetvédelmi szerepvállalását. Gyermekkoráról, állatgyűjtő expedícióiról és a Jersey szigeti állatkertjéről szóló könyvei révén széles körben ismertté vált természetvédelmi munkássága.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.