A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Megérkezett az év elsőszülöttje

2023-01-18

A Miskolci Állatkert idei első jövevénye olyan, mint egy ma született bárány. Már csak azért is, mert egy hortobágyi rackajuh jött a világra 2023. január 13-án. A nyáj legfiatalabb tagja péntek reggelre anyja mellett várta a gondozókat. A kis jerke bárány egészséges, szépen beilleszkedett a csapatba.

A hortobágyi rackajuh az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet mind az anyajuhok, mind a kosok viselnek.

A hortobágyi rackajuh létszáma az 1870-es években elérte a 4,5 milliót, ami jól mutatja akkori jelentős szerepét. A kedvezőbb hús-, tej-, illetve gyapjúhozamú fajták elterjedésével viszont számuk fogyatkozásnak indult. A hanyatlás olyan mértéket öltött, hogy a II. világháborút követően egyedül lelkes hortobágyi, illetve debreceni tenyésztőknek köszönhető hogy nem tűnt el a racka országunkból.

Tanyaházunk szomszédságában a hortobágyi rackák mindkét színváltozata, a fehér és a fekete is megtalálható. Újdonsült jerkénk anyja fehér, míg ő egy igazi kis fekete bárány.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.