A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Odútakarítás az állatkertben

2022-02-23

Mivel állatkertünk egy természetes erdőben terül el, ráadásul a Bükki Nemzeti Park közvetlen szomszédságában, így a bemutatott állatokon felül az őshonos élővilágra is igyekszünk minél nagyobb figyelmet fordítani. Az odúlakó madarak költését mintegy két évtizede segítik az erdő fáira kihelyezett mesterséges madárodúk. A tavasz közeledtével ezek az odúk azonban karbantartást is igényelnek. Ilyenkor a tavalyi évben behordott fészekanyagot el kell távolítani, hogy legyen hely az új fészeknek, valamint hogy ne maradhasson élősködő a tavalyi fészekben. Az esetlegesen megrongálódott odúkat meg kell javítani, szükség esetén ki kell cserélni. Illetve rendszeresen költöznek be darazsak a madárodúkba, ilyenkor őket is kilakoltatjuk.

Az állatkerti odútelep karbantartását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának önkéntesei végzik. Idén február 19-én jártak önkéntesek az állatkertben. Az 53 odút végigjárva elvégezték a szükséges karbantartási feladatokat. A bennük lévő fészkek alapján a szakemberek megállapították, hogy az odúk nagy részében tavaly mezei verebek költöttek, néhányban szén- és kékcinegék, illetve az egyikben egy örvös légykapó pár nevelte fiókáit, reményeink szerint sikeresen.

Érdemes az állatkerti séta során az odúk környékén egyre hangosabbá váló madárdalra is odafigyelni, hiszen így bepillantást nyerhetünk őshonos madaraink mindennapi életébe is.

Fotó: Gáti Eszter
Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.