A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Oroszlánkölykök jöttek a világra

2021-11-18

Állatkertünk oroszlánjai májusi érkezésüket követően gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak. Láthatóan az oroszlánok is komfortosan érzik magukat, hiszen máris családot alapítottak új otthonukban. Szeptember közepén ugyanis világra jöttek a Miskolci Állatkert első oroszlánkölykei!

Zeusz és a két nőstény oroszlán – akik később látogatóinktól a Nala és a Kiara neveket kapták – május közepén költöztek a Száhel nevet viselő, újonnan elkészült tematikus bemutatóba. Az elmúlt hetekben azonban csak két állatot láthattak az állatkert látogatói, ennek oka pedig az, hogy a harmadik állat utódoknak adott életet. Szeptember 17-én jött a világra három kölyök, akiket anyjuk gondosan nevel. Igyekeztünk minél nagyobb nyugalmat biztosítani a család részére, így eddig a látogatók szeme elől is rejtve nevelkedtek a kölykök. Most, hogy elérték a kéthónapos kort, a kis oroszlánok átestek az első állatorvosi vizsgálatokon. Testsúlyuk és testhőjük mérésén kívül megkapták a macskaféléknél ilyenkor szokásos védőoltásokat, illetve az egyedi azonosításukat szolgáló mikrochipeket is. Az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen megállapíthattuk, hogy mindhárom kölyök jól fejlődik, egészséges és életerős.

Az oroszlán (Panthera leo) korábban az óvilág széles területén elterjedt, nem csak Afrikában, hanem Ázsiában és Európa déli részén is. Mintegy 2500 évvel ezelőtt még Magyarország területén is honos volt. Afrikán kívül ma már csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, de a „fekete kontinensen” is egyre jobban feldarabolódik élőhelye. Így ma már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek a világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-kéthónaposan elkezdik rágcsálni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig azonban még szopnak is, viszont önállóan vadászni csak másfél éves koruk körül képesek.

Ahogy a természetben, úgy az állatkertben is most, a kölykök kéthónapos kora után lesz lehetőségük a többi felnőtt állattal is találkozni, így rövidesen most már látogatóink is megtekinthetik őket. Az állatorvosi vizsgálat során az is kiderült, hogy egy hím és két nőstény született, így hamarosan nevet is kaphatnak a kis oroszlánok, melyben a látogatóink segítségét fogjuk kérni.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.