A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Örvös mangábé kölyök született

2022-04-21

Az örvös mangábé (Cercocebus torquatus) egy kevésbé ismert, Közép-Afrika esőerdeiben élő főemlősfaj. Habár vadon élő állományának létszámára vonatkozóan nincsenek hivatalos becslések, az biztos, hogy ritkasága révén veszélyeztetett fajnak minősül. Ezért hozták létre az európai állatkertek a faj megőrzését segítő tenyészprogramot, amelyhez 2019 év végén állatkertünk is csatlakozott. Ráadásul egyre aktívabban is részt tudunk vállalni a tenyészprogram sikereiben, hiszen idén tavasszal már a második miskolci mangábé kölyöknek örülhetünk.

Állatkertünk – és Magyarország – első örvös mangábé kölyke, Kirabo 2020 szeptemberében jött a világra. A csapat legifjabb tagja csaknem napra pontosan másfél évvel később, idén március 17-én született. Anyja már rutinos szülő, hiszen a mostani kölyök már a hatodik kölyke, akit a már megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai persze mindannyian nagyon kíváncsiak az új jövevényre, aki azonban egyelőre még anyjával tölti minden idejét.

Az örvös mangábék kölykei mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. A kölykök életük első heteiben folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodnak. Néhány hét elteltével már el-elhagyják anyjukat, és az idő múlásával egyre jobban eltávolodnak tőle. Külső megjelenésük is így változik folyamatosan, hiszen a világra jövő utódok arcbőre világos, amely csak később kezd el sötétedni. A felnőttekre jellemző vörös szőrzet a fejük tetején is csak két-három hónapos korukban kezd látszani, de közel féléves korukra alakul ki a kifejlett egyedek jellegzetes szürke-fehér-vörös színezete.

Állatkertünkben immáron nyolc örvös mangábé él: a két szülő állat, Valerius és Sina mellett öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline és Kirabo után az alig egyhónapos legifjabb utód, valamint Elani, egy tavaly érkezett nőstény alkotják a csapatot. Ezzel az európai állománynak több, mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk pedig igazán eseményszámba megy, hiszen az elmúlt 12 hónapban mindössze 4 kölyök jött a világra kontinensünk állatkertjeiben.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.