A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Passzold vissza, Tesó!

2023-09-24

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!” (Dr. Jane Goodall)

A Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, a Védegylet Egyesület és az Afrikáért Alapítvány által 2018-ban közösen elindított „Passzold vissza, Tesó!” használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány 2023-as őszi szakasza szeptember 24-én, a Gorillák világnapján folytatódik.

Mi is tehetünk a csimpánzok és gorillák megmentésért! Hozd el hozzánk a használaton kívüli mobiltelefonodat a Miskolci Állatkert Oktatótermében található gyűjtődobozba!

A Jane Goodall Intézet kampánya a használaton kívüli mobiltelefonok összegyűjtését célozza meg. Ezek a készülékek többnyire évekig lapulnak egy-egy fiók mélyén vagy a lakás valamely rejtett zugában, ezután pedig kidobásra kerülnek. A mobiltelefonok újrahasznosítási célból kerülnek összegyűjtésre, az újrahasznosítást egy magyar cég, az Inter-Metal Recycling Kft. zárt láncon keresztül végzi.

Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására, és mi az a koltán?

A készülékek előállításához egy ritka ércre, a koltánra van szükség. Ebből nyerik a kondenzátorok bevonásához használt tantál nevű fémet, amely megtalálható a mobiltelefonokban, táblagépekben, laptopokban és GPS készülékekben is. A világ koltán készletének nagy része Afrikában található, ugyanott, ahol a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák és a keleti síkvidéki gorillák élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, az erdők területe jelentősen csökken. A bányák nagy része illegális, az ott dolgozók is veszélyben is vannak.

További hasznos és érdekes információk találhatóak a témáról ide kattintva.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.