A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Perzsa leopárd született

2023-03-08

Aki figyelemmel követi állatkertünk híreit, évek óta folyamatosan értesülhet perzsa leopárdjaink mindennapjairól. A legutóbbi hírrel tavaly jelentkeztünk, amikor megérkezett nőstényünk új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött állatkertünk legifjabb perzsa leopárdja. A kölyök most hathetesen átesett első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is.

Állatkertünk első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben érkezett meg a Lisszaboni Állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett meg az európai tenyészprogram keretében. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első kölykük. A kölyköt anyja is gondosan nevelte, de mi is igyekeztünk minél nagyobb nyugalmat biztosítani nekik, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség.

A vizsgálat során a kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint a azonosítására szolgáló microchipet, és megmértük a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásban az állatkertbe egy hét múlva, március 15-én ellátogatók segítségét fogjuk kérni, akik aznap szavazhatnak majd a kis leopárd nevére.

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.