A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Száhel nap a Miskolci Állatkertben

2021-06-14

Ismerkedj meg az afrikai kultúrával, tudj meg többet az elsivatagosodásról és látogasd meg új lakóinkat 2021. június 17-én.
Lehetőség lesz megtekinteni az oroszlánok etetését 10:45-től, majd Abdoul Camara szenegáli táncművész fergeteges előadásával és pergő dobszóval nyújtunk ízelítőt az afrikai hangulatból. A tánctanítás során el is sajátíthatjátok a tánc alapjait.
A program teljes ideje alatt - 11 és 15 óra között - vásárolhattok az afrikai kézműves bazárban és a Kultúrafrika Alapítvány jóvoltából megnézhetitek az Afrikapozitív fotó kiállítást is.
Tudásotokat a Száhel-övezetről és az elsivatagosodásról pedig egy totó kitöltésével tesztelhetitek. A helyesen válaszolók között a program végén ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A Száhel szó arab nyelven a sivatag peremét jelenti, ez az elnevezés a terület elhelyezkedésére utal, ugyanis a Száhel-övezet a Szaharától délre helyezkedik el, és keresztülfut Afrikán: 4000 km hosszú és közel 1000 km széles.
Átmenetet képez a sivatag és a szavanna között, de megjelenésében a sivataghoz áll közelebb. Ez a világ egyik legszegényebb térsége. Az érintett országok népessége 127 millió fő és folyamatosan növekszik. Előrejelzések szerint 2050-re eléri a 350 milliót.
A XX. század második felében a népességnövekedés és klímaváltozás együttes hatása miatt az elsivatagosodás egyre nagyobb mértékben sújtja a térséget. A fákat építőanyagnak és tűzifának kivágták, az így nyert területet pedig a mezőgazdaság hasznosította. A természetes füves legelőkben, az egyre nagyobb állatállomány miatti túllegeltetés okozott károkat. A szél és a csapadék eróziója elhordta a talaj termékeny rétegét, így már megművelni sem lehet.
Az övezetben rendszeresek a szárazabb periódusok, és nemcsak a csapadék mennyisége csökken, hanem eloszlása is megváltozott. A sivatag évente átlagosan 1 négyzetkilométernyi területet foglal el a Száhel-övezet lakóitól, akik így kénytelenek délebbre vándorolni a szárazság és forróság elől.
A Száhelben található Csád-tó állapota is kétségbeejtő. Valaha ez volt Afrika 4. legnagyobb tava, napjainkra azonban területének és egyben élővilágának 90%-t elvesztette.

 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.