A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Szurikátakölykök születtek

2019-07-10

Szurikátacsapatunk, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is három kölyökkel lett népesebb. A kölykök ugyan még május utolsó napjaiban jöttek a világra, mivel azonban szüleik az első hetekben a föld alatt kialakított üregeik rejtekében nevelték utódaikat, így gondozóik is csak hetekkel később pillantották meg őket először. Mára elég nagyok lettek hozzá a kölykök, hogy folyamatosan a föld felszínén tartózkodjanak a felnőtt állatok társaságában.

Állatkertünkbe 2002-ben érkeztek meg az első szurikáták, akik egyenesen a Dél-Afrikai Köztársaságból utaztak Miskolcra. Gyorsan látogatóink kedvenceivé váltak, népszerűségük pedig azóta is töretlen. Köszönhető ez annak is, hogy évről-évre rendszeresen nevelnek kölyköket is a kifutójukban. A jelenlegi kölykök szüleivel azonban új csapatot alakítottunk ki: apjuk Németországból, a chemnitzi állatkertből, míg anyjuk Csehországból, a brnoi állatkertből került hozzánk. Tavaly már sikeresen felneveltek együtt három kölyköt, akik jelenleg is a csapatban élnek. Idén pedig újra három utódot nevel a csapat.

A szurikáták (Suricata suricatta) vemhességi ideje mintegy 2,5 hónap, ezt követően 2-5 kölyök születik. Bár a csapatban csak a domináns pár szaporodik, de az utódok felnevelésében a többi családtag is részt vesz. Megfigyelhető ez az állatkertben is, hiszen gyakran az idősebb testvérek vagy az apa vigyáz a kölykökre. Természetes élőhelyükön maguk által ásott földalatti üregrendszerben élnek, és annak biztonságában hozzák világra utódaikat is. Állatkerti kifutójukban is ilyen üregeket alakítottak ki maguknak, ahol a kölykök nyugodtan és biztonságban fejlődhetnek.

A szurikáták természetes élőhelye Dél-Afrika száraz, füves, bozótos félsivataga, ahol a különféle ragadozók – emlősök, madarak és kígyók – állandó veszélyt jelentenek rájuk. Ennek köszönhető a szurikáták jellegzetes, felegyenesedett testtartása is: a csapat valamely tagja ugyanis őrszemként kémleli a környezetét, miközben a többiek nyugodtan tudnak táplálék után kutatni. Különféle ízeltlábúakat és más gerincteleneket, de akár kisebb gerinceseket, tojást, gumókat, bogyókat is elfogyasztanak.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt. Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.