A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Szurikátakölykök születtek

2022-05-22

Állatkertünk szurikátái mindig is látogatóink legnagyobb kedvencei közé tartoztak. Különösen nagy népszerűségnek örvend a csapatuk, amikor kölykök is nevelkednek. Ezek alapján most is azt mondhatjuk, hogy jelenleg a szurikáták a legnépszerűbb lakóink közé tartoznak, hiszen most is növekszik két kölyök a népes családban.

A kölykök még márciusban jöhettek a világra, a születésük pontos dátumát azonban nem tudjuk, hiszen anyjuk a földalatti üregükben hozta világra utódait. Az első hetekben, amikor a kölykök még vakok, szinte magatehetetlenek, elő sem tudnak onnan bújni, így ekkor még a gondozóik is csak az üreg mélyéről kiszűrődő hangok alapján gyanítják, hogy apróságok nevelkednek a földfelszín alatt. A kölykök száma is csak akkor válik ismertté, amikor 3-4 hetes korukban előbújnak, és először pillantják meg ők a napot, gondozóik pedig őket. Így április közepére vált világossá, hogy jelenleg két utódot nevel a csapat. Mostanra a kölykök már rendszeresen fogyasztják a felnőttek növényi és állati eredetű, vegyes táplálékát, sőt, gyakran elveszik a takarmányt akár a felnőttek elől is.

A szurikáták (Suricata suricatta) családi csoportokban élnek, ezek a csoportok pedig gyakran laza szerkezetű kolóniákba tömörülnek, így akár harmincnál is több egyed alkothatja csapatukat. Rendszeresen előfordul, hogy a családok közösen vigyáznak a kölykökre, míg a felnőttek táplálék után kutatnak. Ez a táplálék növényi részek, gyümölcsök és termések mellett rovarokból és más gerinctelenekből, kisebb gerincesekből és tojásokból áll.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.