A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on

Tematikus vezetések: Középiskolások részére

1. Az állatok törzsfejlődése (60 perc)

Az evolúció lépcsőinek áttekintése az egyes állatrendszertani csoportok megismerésén keresztül, a puhatestűektől a főemlősökig. A természetes szelekció és a mesterséges szelektálás folyamatának összehasonlítása.

2. Ökológiai rendszerek (60 perc)

A természeti életközösségek tagjai közötti kapcsolatok megismerése. Állatkerti életközösségek: az együttélések példái az állatkerti társaskifutók példáján keresztül. Táplálékhálózatok. Az egyed feletti szerveződési szintek: populáció, társulás, biom, bioszféra fogalma. Az egyes élőlények szerepe az életközösségekben: az ökológiai niche fogalma.

3. A biológiai sokféleség és védelme (60 perc)

A biodiverzitás fogalma. Természetvédelem az állatkertben: természetvédelmi mentőhely, fogságban szaporítási programok. Az aktuális természetvédelmi kampány témája: sarkvidék- – klímaváltozás, globális felmelegedés, ennek okai és hatásai a sarkvidéki élővilágra.

4. Állatok viselkedése (60 perc)

Természetes magatartáselemek: öröklött és tanult viselkedés, feltételes és feltétlen reflex. Mindezek használata az állattréning során és az állattréning céljai. Hogyan kommunikálnak az állatok? Az állatok kommunikációjának célja és módszerei: akusztikus, vizuális, kémiai jelek.
 

PDF - Tematikus vezetések: Középiskolások részére

A kiadvány pdf formátumban ide kattintva letölthető.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.