A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Új kos a rackanyájban

2024-02-09

Állatkertünkben fontos célkitűzésünk, hogy látogatóink ne csak a távoli tájakon élő állatokkal ismerkedhessenek meg, hanem azokkal az őshonos háziállatokkal is, amelyek ma már legalább olyan egzotikusnak számítanak, mint a más kontinensekről származó fajok. Ezért mutatunk be hortobágyi racka juhot is, amelyekhez a közelmúltban új kos érkezett a Budakeszi Vadasparkból. A fiatal hím ugyan szinte még báránynak tűnik a négy anyajuh mellett, de reményeink szerint a jövőben eredményes tenyészkosként fog hozzájárulni védett őshonos háziállatfajtánk szaporításához.

A hortobágyi rackák – vagy ahogy nevezik még, a magyar rackát – feltűnő jellegzetessége V-alakban álló, csavart szarvuk, amely az egész világon egyedülálló. Két színváltozatuk ismert. Állatkertünkben a fehér és a fekete rackákkal is találkozhatnak látogatóink. A fajta eredete homályba vész, egyes feltételezések szerint honfoglaló őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Annyi azonban biztos, hogy évszázadokon keresztül volt az egyik legfontosabb háziállata a magyaroknak. Az egyéb fajták elterjedését követően azonban a 20. század közepére szinte teljesen eltűntek állományai, csak a Hortobágyon és környékén maradt fenn – ezért is nevezik a fajtát azóta hortobágyi rackának.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.