A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Új madarak az Ausztrál-röpdénkben

2022-05-10

Május 10-e a Madarak és Fák Napja. Ennek megfelelően a tavasszal állatkertünkbe érkezett új állatok közül kiket is mutathatnánk be, ha nem új madarainkat? Az ausztrál papagájfajokat bemutató röpdénk ugyanis két faj, összesen négy egyedével gyarapodott: három pennant-papagáj és egy Goffin-kakadu költözött be a korábbi lakók mellé.

Állatkertünk Goffin-kakadu (Cacatua goffiniana) tojója már évek óta ennek a röpdének a lakója, most azonban társat is kapott maga mellé. Németországból, a Straubingi Állatkertből érkezett ugyanis egy hím madár. Bár a kakaduk híresen válogatósak a párválasztás során, szeretik több jelölt közül kiválasztani a jövendőbelijüket, azért bírunk benne, hogy madaraink előbb-utóbb megkedvelik egymást, és akár szaporulatnak is örülhetünk majd. Egyelőre a röpdében élő csupaszszemű kakadu érdeklődik legélénkebben az új lakó iránt, de tekintve, hogy egy még fiatal, kétéves madárról van szó, így reméljük, hogy mire nagyjából két év múlva eléri az ivarérettséget, egymásra találnak a régebb óta nálunk élő tojóval.

A Goffin-kakadu az Ausztráliától északra fekvő Tanimbar-szigetek lakója. Habár ezek a szigetek közigazgatási szempontból Indonéziához, ezáltal Ázsiához tartoznak, mi azonban mégis az ausztrál madárfajok röpdéjében mutatjuk be madarainkat. Ez annak köszönhető, mivel állatföldrajzi szempontból viszont a Tanimbar-szigetek az indonéz szigetvilágon áthaladó, úgynevezett Wallace-vonaltól keletre fekszenek, amely elválasztja egymástól az ázsiai és az ausztrál faunaterületeket.

Állatkertünk gyűjteményéből az elmúlt néhány évben hiányoztak a pennant-papagájok (Platycercus elegans), a most érkezett három egyeddel azonban újra megcsodálhatóak ezek a színpompás madarak. Ausztrália keleti és délkeleti területeinek eukaliptuszerdeiben gyakori madárfaj, de rendszeresen feltűnik a parkok, kertek madáretetői környezetében is. Fészkét faodúban alakítja ki. Fűfélék és egyéb növények magvaival és termésével, kisebb mennyiségben virágokkal, rovarokkal táplálkozik. Állatkertünkbe most a Pozsonyi Állatkertből érkezett három pennant-papagáj.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.