A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Újra láthatóak a csíkos fűegerek

2024-01-16

Az elmúlt héten beszámoltunk arról a 9 indiai antilopról, amelyek még a tavalyi év végén érkeztek állatkertünkbe. Néhány nappal később újabb 9 állat érkezett hozzánk: csíkos fűegereket kaptunk a Prágai Állatkerttől. Az állatok az Afrika-házunk egyik terráriumába kerültek, ahol látogatóink is megtekinthetik őket.

Az Északnyugat-Afrikában honos csíkos fűegerek mintázata kiváló rejtőzést biztosít számukra a füves, bozótos élőhelyeiken. A nappal aktív állatok különféle növényi részekkel, fűvel, levelekkel, magvakkal és más termésekkel táplálkoznak, de kis mennyiségben rovart is fogyasztanak. Többnyire a tavaszi és nyári hónapokban szaporodnak, amikor 2-8, átlagosan 5-6 kölyköt hoznak a világra. Az utódok nagyon gyorsan fejlődnek, hiszen 2-3 hónapos korukban már maguk is ivaréretté válnak. Élőhelyén gyakori fajnak számít, amelynek állománya stabil, így fennmaradása jelenleg nincs veszélyben.

Csíkos fűegereket – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az Afrika-ház 2006-os megnyitása óta mutatunk be. A közelmúltban egy közeli rokon fajt, a sokcsíkos fűegeret (Lemniscomys striatus) is bemutattuk.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.