A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Vadvilág Világnapja - 50 éves a CITES

2023-03-03

Az ENSZ 2013-ban március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. 1973-ban ugyanis ezen a napon fogadták el a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (Washingtoni Egyezmény), a CITES-t. Ez a világ egyik legnagyobb természetvédelmi megállapodása, amely azzal a céllal jött létre, hogy ellenőrizze a veszélyeztetett állat- és növényfajokkal folytatott kereskedelmet, illetve megtiltsa azokét, amelyek már a kihalás szélére kerültek. Idén tehát 50. születésnapját ünnepli a CITES, amely – ahogy a világnap idei mottója is tartja – együttműködés a vadvilág megőrzéséért.

Az Egyezmény a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelméről (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species), vagy ahogy röviden nevezni szokták, a Washingtoni Egyezmény egy nemzetközi, kormányközi egyezmény a veszélyeztetett fajok kereskedelmének ellenőrzéséről és felügyeletéről. 1973-ban Washingtonban fogadták el, Magyarország 1985-ben írta alá, melynek végrehajtásának szabályait jelenleg a 292/2008. (XII. 10.) kormányrendelet tartalmazza. Az Egyezmény hatálya alá mintegy 35.000 növény- és állatfaj tartozik, amelyeket veszélyeztetettségük alapján három függelékbe sorolják be:

I. függelék: azok a fajok, melyek a nemzetközi kereskedelem miatt a kihalás szélére kerültek. A velük való kereskedelem csak természetvédelmi célból történhet.

II. függelék: azok a fajok, amelyeket szintén veszélyeztet a nemzetközi kereskedelem, de állományuk ma még nincs kritikus helyzetben. Vadon élő állományuk hosszú távú fennmaradásának biztosításához az egyezmény szabályozza a velük való kereskedelmet.

III. függelék: azok a fajok, melyek egyes országokban veszélyeztetettek, és a helyi természetvédelmi intézkedések mellett nemzetközi szabályozásra is szükségük van.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.