A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Víz Világnapja március 23-án

2024-03-12

Mi a közös a Föld felszínében, a medúzákban, az emberi agyban és az uborkában? Hogy mindegyiknek több, mint 70%-a VÍZ. Miért olyan fontos a víz? Mert az élet legkisebb élő egységétől, vagyis a sejttől a legnagyobb óceánokig az életben maradás feltétele ez a csodás vegyület. Napjainkban a klímaváltozás hatását mi is saját bőrünkön tapasztalhatjuk, a szélsőségesen csapadékmentes forró napokon vagy a környezetünkben időszakosan kiszáradó patakokon, csökkenő vízállású folyókon. A változó vízhozam, a vízmennyiség hiánya és hirtelen növekedése az állatok életét, élő- és fészkelőhelyét, valamint életminőségét nagyban befolyásolja.

A Víz Világnapja alkalmából szeretnénk rávilágítani a víz fontosságára, ezért 2024. március 23-án szombaton 10-15 óra között várjuk látogatóinkat vizes érdekességekkel. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Miskolci Állatkert egy-egy állomáshelyen várja az érdeklődőket. Találkozhatunk a Bükk vízrendszerének dombortérképen történő bemutatásával, vízellátás játékot lehet kipróbálni nagyméretű terepasztalon, látványos kísérleteket lehet majd megcsodálni a vízzel, víztisztítással kapcsolatban. A víz felszínformáló hatásait is szemügyre vehetjük, láthatunk geodézia mérési bemutatót, valamint választ kaphatunk olyan kérdésre is, hogy miért kell jeget robbantani. Természetesen az élővilág vizes kapcsolatát is „gólyacsőr” alá vesszük, állatos játékokkal és kézműveskedéssel is várjuk az érdeklődőket.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.