A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Bölényborjú született

2023-09-01

Európai bölény csordánk az idei évben is gyarapodott egy borjúval. Az egyhónapos borjú egészségesnek tűnik és jól fejlődik. Anyja gondosan óvja, rendszeresen igyekszik az emberektől távolabbra vezetni utódját, de szerencsére a csapat többi tagja is befogadta az új jövevényt.

Európa legnagyobb termetű szárazföldi állata, az európai bölény (Bison bonasus) az állatkertek fajmegőrzési törekvéseinek egyik ikonikus példája. A 20. század elején egyetlen vadon élő európai bölény sem maradt már a természetben, kizárólag néhány európai állatkertben maradt fenn egy maroknyi állományuk. Így az európai bölény volt az első faj, melynek állatkertekben élő egyedeit törzskönyvben rögzítették, és megkezdődött a tervszerű tenyésztésük. A megmentésükre létrejött Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alakult meg. A hatékony munka eredményeképpen ma már újra több ezer európai bölény él szabadon, és több száz az állatkertekben.

Állatkertünk bölénycsordája az újszülöttel együtt nyolc tagúra gyarapodott. A borjú egyelőre még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi kóstolgatnia a felnőttek takarmányát is. A mintegy 9 hónapos vemhesség után világra jött kis nőstény borjú felnőtt korára akár 700 kg testsúlyú is lehet, ivarérettségét pedig 3-4 éves korára éri el.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.